Hlavní obsah

Maďarsko chce snížit důchody bývalým komunistickým funkcionářům

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská vládní strana FIDESZ chce snížit důchody bývalých komunistických funkcionářů. „Měli by zaplatit za škody, které napáchali,“ uvedl předseda poslaneckého klubu FIDESZ János Lázár.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér a předseda strany FIDESZ Viktor Orbán

Článek

Příslušný návrh zákona předkládá poslankyně FIDESZ Mária Wittnerová, která byla odsouzena za účast v protikomunistickém povstání v roce 1956. Poslankyně žádá snížení důchodů bývalých nositelů rozhodovacích funkcí v centrálním a místním aparátu Maďarské socialistické dělnické strany, Komunistického svazu mládeže a lidových milicí.

„Komunistickým katům by se měly snížit hanebně vysoké důchody na úroveň, z jaké musí žít oběti jejich režimu,“ uvedla Wittnerová v rozhovoru pro agenturu MTI.

Poslankyně tvrdí, že jeden z čelních představitelů komunistického režimu Béla Bizsku pobírá důchod ve výši 642 tisíc forintů (asi 64 tisíc Kč) měsíčně.

Jednou z možností je, že bývalí komunističtí funkcionáři by měli platit speciální daň, z níž by se poskytovaly peníze organizacím sdružujícím veterány protikomunistického odboje a oběti pronásledování za minulého režimu. Lázár upozornil, že podobná opatření zavedla také Česká republika a Polsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám