Hlavní obsah

Barikády kosovských Srbů rozeberou vojáci KFOR

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Priština

Kosovští Srbové nesplnili ultimátum a neodstranili do úterý zátarasy bránící přístupu na hraniční přechody mezi Kosovem a Srbskem Jarinje a Brnjak. Nesouhlasí s tím, že tam slouží kosovští Albánci. Proto je zlikvidují vojáci mezinárodních sil KFOR.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Srbští chlapci u zátarasu u vesnice Zupce, který blokuje příjezd na hraniční přechod.

Článek

Čekají se střety. Na barikádách jsou Srbové a u barikád mají být i děti. Srbský ministr pro Kosovo Goran Bogdanović už KFOR vyzval k odložení akce, uvedl srbský rozhlas B92. KFOR už jednou barikády zlikvidoval, ale hned vyrostly o kus dál nové.  [celá zpráva]

Foto: Marko Djurica, Reuters

Francouzský voják sil KFOR u zablokovaného přechodu Brnjak jedná s místními obyvatel.

Kosovští Srbové už třetí měsíc blokují provoz přes oficiální přechody Jarinje a Brnjak na srbsko-kosovských hranicích. Přechody mají spravovat podle dohody mezi Bělehradem a Prištinou kosovské a srbské úřady, každý ze své strany, za přítomnosti policistů evropské mise EULEX.

Kosovští Srbové však postavili na silnicích 16 zátarasů rozmístěných tak, aby znemožnili přístup ke zmíněným přechodům i oklikou. Svůj boj proti řádnému fungování přechodů chápou jako součást svého odporu proti osamostatnění Kosova.

Protesty začala, když kosovská vláda vyslala na přechody své pohraničníky a začala na nich dávat do pasu razítka označující, že jde o území Kosova.

Foto: Reuters

Hraniční přechod v Jarinje napadený srbskými extremisty

Kosovští Srbové stejně jako vláda v Bělehradu odmítají uznat samostatnost Kosova. Na území, kde mají Srbové většinu, fungují paralelní srbské struktury a kosovští Srbové požadují pro sebe zcela volný průchod mezi Srbskem a Kosovem.

Srbská vláda, která odmítá zásadně uznat nezávislost Kosova, i kdyby to byla podmínka pro přijetí Bělehradu do Evropské unie, otevřeně odpor kosovských Srbů proti zprovoznění přechodů nepodporuje. Snaží se tak vyhnout komplikacím v mezinárodních vztazích.

Reklama

Související články

Maďarsko chce zabránit vstupu Srbska do EU

Na cestě do Evropské unie (EU) musí Srbsko překonat další a nečekanou překážku. Budapešť naznačila, že na prosincovém summitu unie by mohla žádost Bělehradu...

Výběr článků

Načítám