Hlavní obsah

Putin se při obhajobě kandidatury zaštítil de Gaullem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský premiér Vladimir Putin v pondělí obhajoval v televizi své rozhodnutí opět kandidovat do čela Ruska. Označil se za nejpracovitějšího předáka země od druhé světové války. Komunističtí předáci podle něj nebyli dost fyzicky zdatní Uvedl také, že dlouhá vláda jednoho muže byla mnohdy zárukou stability. Jako příklad dal Helmuta Kohla nebo Charlese de Gaulla.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Článek

Uvedl několik příkladů, kdy dlouhá politická kariéra byla zárukou stability země v období krize, jako byl generál de Gaulle ve Francii, kancléř Helmut Kohl v Německu, který byl ve funkci 16 let, nebo americký prezident Franklin Roosevelt.

"Když se země ocitne v obtížných podmínkách, tyto prvky stability, včetně politické sféry, jsou mimořádně důležité," řekl devětapadesátiletý Putin, který je vedoucím politikem již téměř dvanáct let. Hlavou státu byl už v letech 2000 až 2008, nyní je premiérem. Koncem září oznámil, že se hodlá příští rok na jaře ucházet o funkci prezidenta, v níž by mohl zůstat dvě funkční období až do roku 2024.

Medvěděv musí prokázat kvality ve volbách 

Také oznámil, že jeho plán jmenovat Dmitrije Medvěděva premiérem, až se vrátí do Kremlu, bude záviset na úspěchu vládnoucí strany v prosincových volbách. Pokud Medvěděv dovede Jednotné Rusko k vítězství ve volbách, bude schopen sestavit novou vládu, řekl Putin a dodal, že jeho rozhodnutí musí nejprve posoudit voliči.

Po volbách bude podle jeho slov nutné vládu výrazně obnovit. Zbavit se těch, kdo nepracují efektivně, je povinností každého vůdce, zdůraznil a dodal, že je přitom třeba zachovat kontinuitu. Obměněny budou i vedoucí orgány strany Jednotné Rusko.

Ospravedlnil také tvrdší postup.

"Když jsme se ocitli tváří tvář velkým hrozbám, a to i takovým, které mohly ohrozit samu existenci našeho státu, museli jsme samozřejmě přitáhnout šrouby, a zavést tvrdé mechanismy, hlavně v politice," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám