Hlavní obsah

Americký kněz chtěl ve Vatikánu vysvěcení žen na kněze, zatkli ho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Italská policie v pondělí zadržela amerického katolického kněze, který v pondělí přišel do Vatikánu žádat papeže, aby ženám dovolil zastávat funkci kněží. Roy Bourgeois vedl skupinku 15 členů hnutí Women's ordination conference, kterou tvoří převážně ženy.

Článek

Přišli do Vatikánu za hlavou katolické církve s peticí žádající vysvěcování katoliček za kněze, kterou podpořilo podpisy 15 000 věřících.

Policie skupince odmítla vstup na Svatopetrské náměstí, dokud neschovají své transparenty s nápisy "Vysvěcujme katolické ženy" a "Co chceme? Kněžky! Kdy je chceme? Nyní!".

Kvůli potyčce o transparenty byl kněz a dva členové skupiny na dvě hodiny zadrženi.

"Přišel jsem do Říma položit zásadní otázku vedoucím představitelům církve ve Vatikánu: Jak jako muži můžeme říkat, že naše boží poslání je skutečné a že boží poslání žen není skutečné?" uvedl v prohlášení k tisku kněz, který si již léta kvůli svému požadavku komplikuje vztahy s církevními hodnostáři.

Sílí tlak na vysvěcení žen

Tento požadavek v poslední době ve světě sílí, zejména v Německu a ve Spojených státech, ale také ve Francii. V protestantských církvích jsou kněžky a biskupky tamních protestantských církví, které to ženám umožňují.

Papež Benedikt XVI. však není připraven zrušit zákaz kněžského stavu pro ženy. Vychází z tradice katolické církve a evangelií, ve kterých jsou všichni Ježíšovi apoštolové muži. Vatikán loni podle AP označil vysvěcení nějaké ženy za kněžku za jedno z nejvážnějších porušení církevního práva, podobně jako je sexuální zneužívání dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám