Hlavní obsah

Anarchisté pronikli na Auroru a vyvěsili tam pirátskou vlajku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Skupina osmi mladých Rusů v neděli pronikla na palubu slavného křižníku Aurora trvale kotvícího v Petrohradu a vyvěsila na něm pirátskou vlajku. Tři šestnáctiletí účastníci happeningu vyšplhali na stožár a po připevnění praporu s lebkou a zkříženými hnáty vyčkali v ráhnoví příchodu policie.

Foto: Profimedia.cz

Křižník Aurora

Článek

Policisté nejprve zadrželi pětici mladíků na palubě, a poté se bezvýsledně snažili přesvědčit trojici na stěžni, aby sestoupila dobrovolně dolů. Dva chlapce a děvče později museli snést záchranáři.

Akci zorganizovala ruská odbočka mezinárodní anarchistické skupiny Food not bombs (Jídlo místo bomb), která se zasazuje za svět bez hladu, bídy, násilí a válek. Svou petrohradskou akci skupina nazvala "Památný říjen nebo-li vzkříšení Aurory".

Křižník Aurora, symbol bolševické revoluce v Rusku z roku 1917, má po pádu sovětského komunismu nelehký osud. Na údržbu nebyly peníze, několik skandálů vyvolaly pokusy historické plavidlo komerčně využít - loď se stala místem bujných privátních večírků, firemních oslav a dokonce prý i natáčení pornofilmu. Nakonec byla Aurora loni v prosinci vyřazena ze stavu ruských bitevních lodí a stalo se z ní muzeum.
Aurora v listopadu 1917 svým výstřelem odstartovala bolševickou revoluci v Rusku. Ještě za druhé světové války loď bojovala, když bránila přístupy k Leningradu obleženému nacistickým wehrmachtem.

Reklama

Výběr článků

Načítám