Hlavní obsah

Sarkozymu se postaví ve Francii Hollande

Paříž
Aktualizováno

Voliči francouzských socialistů v neděli rozhodli, že strana do prezidentských voleb vyšle někdejšího lídra strany Françoise Hollanda. Podle definitivních výsledků druhého kola primárek získal 56,41 procento hlasů, zatímco jeho protikandidátka, současná předsedkyně Socialistické strany Martine Aubryová, jen 43,59 procenta.

Článek

Podle dosavadních průzkumů může vyhrát i prezidentské volby pořádané na jaře 2012. V těch bude zřejmě bojovat se stávající hlavou státu Nicolasem Sarkozym.

Holande se stal novým favoritem socialistů poté, co Dominique Strauss-Kahn, bývalý ministr financí za vlády socialistů a nedávný předseda Mezinárodního měnového fondu, přišel o své šance kvůli sexuálním skandálům. Byl obviněn ze dvou pokusů o znásilnění. Ani jedno se sice nepodařilo prokázat, ale ukázalo se, že jeho sexuální život je až příliš bujný. Francouzská policie se navíc domnívá, že mohl těžit i ze zasílání prostitutek z Francie do USA jistou kuplířskou sítí. Toto obvinění se objevilo v neděli.

Hollande, který se narodil v roce 1954, je zkušený politik, opakovaně byl prvním tajemníkem strany, nikdy však nebyl ve vládě na rozdíl od Aubryové, která byla na konci devadesátých let ministryní práce. Zavedla 35hodinový pracovní týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám