Hlavní obsah

Papeže dovezli k oltáři na pohyblivé plošině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papež Benedikt XVI. poprvé absolvoval cestu k hlavnímu oltáři ve vatikánské Svatopetrské bazilice na pohyblivé plošině. Čtyřiaosmdesátiletý muž před mší poprvé použil tuto pomůcku, kterou potřeboval jeho málo pohyblivý předchůdce Jan Pavel II. Mezi zástupy věřících plošina se schůdky papeže dovezla k oltáři na cestě dlouhé asi 100 metrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Papeže dovezli k oltáři na pohyblivé plošiněVideo: Reuters

 
Článek

Vatikánský mluvčí Federico Lombardi sdělil, že Benedikt nezačíná používat vozítko ze zdravotních důvodů. Zařízení má prý papeži pouze zmírnit námahu, kterou musí v rouchu na cestě k oltáři vynaložit.

Benedikt XVI., který byl zvolen v roce 2005 po papeži Janu Pavlu II., je oproti svému předchůdci, který musel plošinu kvůli špatné pohyblivosti využívat posledních pět let svého života, v dobré kondici. Některé vatikánské zdroje ale mluví o tom, že má problémy s vysokým krevním tlakem.

Malá plošina se třemi schody má po stranách madla, jichž se může Benedikt přidržovat. Jeho pomocníci pak mají za úkol zařízení pomalu posouvat k oltáři. Pomocníci také střeží papežovo bezpečí, poté co před půlnoční mší na Štědrý večer v roce 2009 papeže v chrámu povalila na zem psychicky narušená žena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám