Hlavní obsah

Britský ministr obrany rezignoval kvůli vztahům s kamarádem

Londýn
Aktualizováno

Britský ministr obrany Liam Fox podal v pátek podle BBC demisi. Byl pod tlakem kvůli tomu, že zval na pracovní schůzky svého známého Adama Werrittyho, který se stal Foxovým samozvaným poradcem. Fox popíral, že by jednal nezákonně, ale připustil, že to mohlo vytvářet zmatky. Premiér David Cameron jmenoval Foxovým nástupcem dosavadního ministra dopravy Philipa Hammonda.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Liam Fox

Článek

Fox v rezignačním dopise adresované premiéru Cameronovi uvedl, že připustil střet "osobních zájmů se svou činností ve vládě". "Důsledky toho se v uplynulých dnech staly zřejmějšími. Velmi toho lituji," napsal odstupující ministr.

Werritty se účastnil od nástupu Foxe do funkce asi čtyřiceti schůzek včetně 18 za mořem. Cesty a hotely mu platil mimo jiné proizraelský lobbyista a další zájmové skupiny včetně hedgeového fondu CQS. Jedna ze společností, kterou fond vlastní, vydělala podle listu Financial Times na Foxově rozhodnuti ohledně amerických průzkumných letadel Rivet Joint. Jeho majitel také zaplatil soukromý letoun, kterým letěl Werritty a Fox na schůzku do New Yorku.

Fox, který patřil k předním konzervativním politikům, měl přitom především snížit výdaje na obranu. Čelil velkému tlaku ze strany profesionálů, že činí nelogická rozhodnutí při škrtech a oslabuje obranyschopnost Británie i akceschopnost jejích ozbrojených složek.

Opakovaně tvrdil, že jeho známý pro něj nepracoval. Werritty však rozdával vizitky, kde měl napsáno, že je poradce ministerstva obrany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám