Hlavní obsah

Polsko se hádá o kříž v Sejmu, Walesa odmítá jeho odstranění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko

Vůdce odborového hnutí Solidarita a někdejší polský prezident Lech Walesa se v pátek pustil do antiklerikála Janusze Palikota, který chce odstranit kříž z parlamentu. Palikotova strana chce, aby se Poslko stalo světským státem.

Foto: Profimedia.cz

Zasedací síň polského Sejmu s křížem nade dveřmi

Článek

"Jestli se Palikot odváží dotknout kříže, bude mít co dělat také se mnou," řekl v televizi TVN24 Lech Walesa. "Kříže se nikdo nesmí ani dotknout, protože Polsko je katolický národ," dodal. V Polsku se podle oficiálních statistik skoro 90 procent lidí hlásí ke katolické církvi.

Palikot, jehož strana usiluje, aby se Polsko stalo světským státem, před několika dny oznámil, že chce s předsedou Sejmu, dolní komory parlamentu, jednat o odstranění kříže z jednacího sálu. Tento náboženský symbol v Sejmu podle něho porušuje ústavní zásadu neutrality státu ve věci vyznání. V jednacím sále kříž z ebenového dřeva v říjnu 1997 tajně, bez vědomí vedení Sejmu, pověsili dva poslanci z někdejší Volební akce Solidarita (AWS).

Walesa se připojil k většině polských politiků odmítajících odstranění kříže. Řekl, že s jeho podporou může počítat jakákoliv iniciativa, která se postaví proti tomu, aby křesťanský symbol ze Sejmu zmizel. To může Walesu výjimečně sblížit i s jedním z jeho největších politických nepřátel, šéfem opozice Jaroslawem Kaczyńským. Kaczyńského národně-konzervativní Právo a spravedlnost (PiS) hodlá v Sejmu předložit návrh usnesení, v němž by poslanci pravomocným způsobem uznali, že kříž v jednacím sále je.

Není to první hádka v Polsku o kříž. Před rokem se dohadovali, zda může v areálu prezidentského paláce zůstat čtyřmetrový kříž připomínající smrt prezidenta, který zahynul při leteckém neštěstí. Nakonec byl přenesen do nedalekého kostela svaté Anny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám