Hlavní obsah

Slovenská vláda bude odvolána, rozhodl Gašparovič

– Bratislava • Aktualizováno

Vláda premiérky Ivety Radičové v úřadu nezůstane až do březnových předčasných voleb, rozhodl v pátek slovenský prezident Ivan Gašparovič. Kabinet, který v úterý v parlamentu nepřestál hlasování o důvěře, Gašparovič odvolá a do voleb Slovensko povede vláda nová. Nebude v ní zastoupena sociální demokracie, odmítla se v ní angažovat.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský prezident Ivan Gašparovič s premiérkou Ivetou Radičovou

Článek

Gašparovič s prohlášením předstoupil před novináře po setkání s Radičovou, která kvůli tomu zrušila účast na pražské schůzce představitelů tzv. Visegrádské čtyřky. Dodal, že svolal setkání s představiteli stran, kterým dává možnost se dohodnout na sestavení nového kabinetu. Je podle něj na nich, zda budou „schopny sestavit novou vládu, která by měla být, samozřejmě, většinová“. Připustil však i možnost utvoření menšinového kabinetu. „Jinak přichází v úvahu sestavení úřednické vlády,“ doplnil prezident.

Fico do prozatímní vlády nechce

Fico na mimořádné tiskové konferenci uvedl, že strana Smer-sociální demokracie nemá zájem vstoupit do žádné vlády, která vznikne do předčasných parlamentních voleb.

„Vidíme dvě možnosti: současný kabinet bez ministrů SaS by byl dočasně pověřen do předčasných voleb. Nebo najdou 76 hlasů mezi sebou a postaví něco jiného, ale bez naší účasti. Domníváme se, že varianta úřednické vlády je nemožná,“ dodal.

Podle šéfa opozice je nejčistší politické řešení, aby současná vláda byla odvolána a zůstala do předčasných voleb, ale aby nepřijímala do parlamentních voleb žádná rozhodnutí.

Pád kvůli euru

Třístranná koaliční vláda premiérky Radičové padla v úterý poté, co předsedkyně vlády spojila parlamentní hlasování o navýšení stabilizačního fondu eurozóny ESFS s hlasováním o důvěře. Reagovala tak na nesouhlas s ESFS u koaličního partnera, strany SaS Richarda Sulíka.

Slovensko se odmítnutím záchranného „valu“ ocitlo v centru světové pozornosti. Eurozóna čekala už jen na souhlas Bratislavy, všechny ostatní členské země už ESFS podpořily. Bez souhlasu byť jen jediného člena ale nemohlo opatření vstoupit v platnost.

Neúspěch hlasování kritizovala opozice expremiéra Roberta Fica. Jeho kolegové se ovšem úterního hlasování neúčastnili, aby pomohli vládu shodit. Fico se ale následně s dvěma koaličními stranami dohodl a stabilizační fond pro Řecko a další potácející se ekonomiky ve čtvrtek napodruhé parlamentem prošel. [celá zpráva]

Spory přinesly pád Richarda Sulíka z postu předsedy Slovenské národní rady. [celá zpráva]

Předčasné volby se mají na Slovensku konat 10. března.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám