Hlavní obsah

Test DNA po 12 letech odhalil záměnu dětí, ruská porodnice má platit

– Čeljabinsk

Soud v Čeljabinsku na Urale řeší případ záměny dětí, k němuž došlo v místní porodnici před 12 lety. Porodní asistentka svou chybu nepopírá, ale případ byl už podle ruských zákonů promlčen. Odškodné zřejmě bude muset zaplatit porodnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Po 12 letech přišli v Rusku na záměnu novorozencůVideo: Reuters

 
Článek

Záměnu dětí potvrdily testy DNA. Rodiče požadují odškodné pět miliónů rublů (asi 2,9 miliónu korun). Na tolik podle rady známého ruského advokáta odhadují morální újmu, kterou záměnou utrpěli a jejímž následkům budou muset do budoucna čelit.

Měnit děti a vracet je po mnoha letech k biologickým matkám se rodiče obou dětí nechystají, ale jak žít s odhalenou pravdou, prý podle ruských médií také nevědí. "Děvčata se cítí normálně, přátelí se, a jak dosud žila, budou žít nadále," řekla jedna z matek Julija Beljajevová, kterou cituje list Južnyj Ural.

Porodní asistentka, která před 12 lety děti zaměnila, svou vinu nepopírá. Ale její soudní stíhání zřejmě nepřichází v úvahu, protože podle ruských zákonů je celá záležitost po deseti letech promlčena. Podle ruských médií bude odškodné platit zřejmě porodnice. Ta už se rodičům dětí omluvila, ale na odškodné prý nemá peníze.

Česko má podobnou kauzu z Třebíče

Obdobný případ z roku 2006 letos v červnu definitivně ukončil český Nejvyšší soud, který odmítl dovolání nemocnice v Třebíči v kauze záměny dětí v tamní porodnici. Záměnu odhalil jeden z rodičů tím, že nechal udělat testy DNA sobě a dceři. Když zjistil, že děvče není jeho, obviňoval partnerku z nevěry. Než se definitivně ukázalo, že chybovala nemocnice, rodiny k dětem přilnuly a následnou výměnou utrpěly citovou újmu. Rodina muže, který na záměnu přišel, získala celkem 1,1 miliónu korun. Druhá rodina vysoudila 2,1 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám