Hlavní obsah

Šéf SaS: Nebudeme zachraňovat francouzské banky, když máme holou zadnici

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Strana Svoboda a Solidarita (SaS), která na Slovensku v úterý způsobila pád vlády premiérky Ivety Radičové, opětovně kritizovala evropský stabilizační fond.

Foto: Profimedia.cz

Richard Sulík (SaS)

Článek

„Slovensko je nejchudší zemí eurozóny. Nebudeme zachraňovat francouzské banky, když máme holou zadnici,“ odůvodnil odmítavý postoj k eurovalu předseda SaS Richard Sulík na středeční tiskové konferenci.

V eurovalu je momentálně přes 180 miliard eur, které podle Sulíka stačí na záchranu čtyř malých zemí. „Na záchranu dvou velkých zemí, které by teoreticky přicházely v úvahu, nebude stačit ani navýšený euroval. Jedná se primárně o rozšíření kompetencí eurovalu, aby mohly být zachraňovány zahraniční banky,“ konstatoval Sulík.

Slovensko by platilo nejvíc

Slovensko by podle předsedy SaS platilo do eurovalu nejvíc. „Slovensko by platilo 35 procent veřejných výdajů. Německo dvacet procent a Lucembursko dvanáct, což je třetina toho, co platí Slovensko,“ zdůraznil Sulík.

Podle průměrné měsíční mzdy je Slovensko nejchudší zemí eurozóny. „Průměrná mzda Slováka je 762 eur, což je nejméně v eurozóně. My nemáme koho zachraňovat. Všechny ty prázdné fráze o tom, jací musíme být Evropané a jací musíme být solidární, jsou výsměchem,“ dodal.

Na záruky eurovalu musí Slovák v průměru pracovat 300 hodin. „Každý Němec bude dělat 120 hodin,“ uvedl Sulík. SaS je podle Sulíka jediná slovenská politická strana, která v této záležitosti nezměnila názor. „Stojíme si za svým a neměníme názor podle toho, jak fouká vítr,“ dodal.

Z funkce neodstoupí

Sulík odmítl výzvu Radičové, aby odstoupil ze své funkce předsedy parlamentu. „Padla vláda, nikoli parlament. Pokud budu odvolán, budu to snášet s pokorou,“ řekl.

Ministři za SaS rovněž odmítli opustit své posty. „Padla celá vláda Slovenské republiky. Bylo by absurdní, když shodíte ze skály celou skupinu lidí, žádat od někoho, aby se vrátil na skálu a skočil ještě sám,“ uvedl ministr obrany Ľubomír Galko.

SaS vycouvala z nefunkční koalice

Server tvnoviny.sk upozorňuje, že Sulík vycouval z nefunkční koalice.

„Místo prosazování drastických opatření bude SaS nyní horlivě kritizovat,“ píše server.

Pravděpodobný staronový premiér Robert Fico si podle serveru „vyžere“ krizi až do dna. Sulík může nakonec bitkou o euroval porazit všechny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám