Hlavní obsah

Na Slovensku padla vláda, poslanci odmítli poskytnout peníze Řecku

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Novinky, ivi, rei

Slovenská vláda premiérky Ivety Radičové nedostala důvěru sněmovny a končí. Stalo se tak v úterý večer poté, co poslanci odmítli účast Slovenska na novém stabilizačním fondu eurozóny pro krachující Řecko a případně další země. Radičová hlasování spojila s hlasováním o důvěře své vládě, když její partnerská strana v koalici oznámila, že fond nepodpoří.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenská premiérka Iveta Radičová a předseda vládního křesťanskodemokratického hnutí, vicepremiér Ján Figeľ na schůzi parlamentu, jejíž hlavním bodem bylo hlasování o Evropském fondu finanční stability.

Článek

Evropský fond finanční stability (EFSF) či euroval již schválily všechny země eurozóny a čekalo se na Slováky. K přijetí je podle zakládajících listin zapotřebí souhlas všech 17 členů měnové unie.

Pro stabilizační fond hlasovalo jen 55 poslanců, kteří tím vyjádřili důvěru vládě premiérky Radičové. Ve 150členném parlamentu byla nutná minimální většina 76 hlasů.

Hlasování se nezúčastnili poslanci vládní strany Svoboda a Solidarita (SaS), ani opoziční strany Smer-sociální demokracie. Strana expremiéra Roberta Fica přitom stabilizační fond podporuje. Poslanci opoziční Slovenské národní strany hlasovali proti.

Rozčilená Radičová se Slovákům omluvila

Radičová vyzvala předsedy tří koaličních stran, aby oslovili stranu Smer-sociální demokracii a domluvili postup ratifikace eurovalu. „Vyzývám předsedu parlamentu Richarda Sulíka a ministry za SaS, aby odstoupili ze svých funkcí,“ uvedla mimořádně rozčilená Radičová na mimořádné noční tiskové konferenci.

„Omlouvám se občanům Slovenské republiky, že jsem nedokázala domluvit kompromis s koaličním partnerem. Kompromis je o tom, že musí ustoupit obě strany,“ dodala Radičová.

Sulík vychvaloval úsporu, Fica děsí blamáž

Předseda SaS Richard Sulík okamžitě po hlasování prohlásil, že svým postojem zachránili daňovým poplatníkům 300 miliard eur. „Dostali jsme mandát na to, abychom chránili peníze slovenských daňových poplatníků,“ uvedl Sulík.

Podle Fica vláda Ivety Radičové způsobila Slovensku neschválením eurovalu mezinárodní blamáž. „Za tuto blamáž nese vláda Ivety Radičové plnou odpovědnost, které se nemůže zbavit. Strana Smer-sociální demokracie je připravena na další diskusi o eurovalu. Slovensko se k eurovalu musí přihlásit, je to pro Slovensko životně důležitý dokument,“ uvedl Fico na mimořádné tiskové konferenci.

Čeká se na prezidentův návrat z Asie

Na tahu je nyní prezident Ivan Gašparovič, který může Radičovou pověřit vedením kabinetu až do vypsání předčasných parlamentních voleb. Není vyloučeno ani sestavení úřednické vlády. Gašparovič je na zahraniční cestě v Asii, což situaci do značné míry komplikuje. Prezident nevyloučil předčasný návrat na Slovensko.

Někteří zahraniční pozorovatelé v zákulisí slovenského parlamentu hodnotili hlasování jako precedent, když se malé Slovensko vzepřelo bruselské byrokracii. Na základě toho nevylučují možný domino efekt v rámci Evropské unie.

Foto: ČTK

Proti balíku pomoci se postavila slovenská vládní strana Svoboda a Solidarita (SaS). Strana avizovala, že její poslanci se hlasování nezúčastní, a totéž ohlásila i opoziční strana Smer – sociální demokracie expremiéra Roberta Fica. Vládní koalice tak nejenže ve 150členném parlamentu nedisponovala potřebnou většinou 76 hlasů, ale nemohla ani doufat, že získá spojence v opozičním táboře.

Foto: Jan Koller, ČTK

Předseda jedném z vládních stran Sas Richard Sulík se záchranným fondem eurozóny nesouhlasí.

Rozprava v parlamentu začala dvě hodiny po poledni a trvala dlouhé hodiny. Řečníci se střídali, ale argumenty pro i proti byly vesměs stejné. Podle zastánců přijetí bylo třeba dostát závazkům, které stejně jako výhody Slovensku vyvstaly po přijetí eura v roce 2009. Kritici poukazovali na to, že Slovensko nemá dost prostředků pro sebe, aby poskytovalo miliardy jiným zemím.

Argumenty o odpovědnosti i nadměrném zatížení

„Euroval není ideálním řešením. Problém je v tom, že dnes nemáme jinou alternativu,“ uvedl na úvod schůze ministr financí Ivan Mikloš. „Slovensko je nejchudší zemí eurozóny, ale máme přispět nejvíc,“ konstatoval Sulík. Slovenský příspěvek do fondu měl činit asi 10 procent HDP země.

Kritizoval rovněž spojení hlasování o eurovalu s vyslovením důvěry vládě. „Naše vláda je v tomto zřejmě světovým unikátem. Je to v rozporu se zdravým rozumem a koaliční smlouvou,“ prohlásil.

Premiérka Radičová před poslanci uvedla, že měnová unie a euro jsou v ohrožení a je třeba kolektivní akce. „Musíme konat, a to okamžitě. Vláda, která nevnímá změnu situace, si nezaslouží vládnout,“ dodala. Radičová odmítla slova o porušení vládního programu. „Pokud vyžadujeme odpovědnost od evropských partnerů, musíme se tak chovat i my,“ dodala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Slovenská premiérka Radičová o stabilizaci eurozóny a hlasování o důvěře vláděVideo: Reuters

Slovensko tak zablokovalo navýšení fondu EFSF ze současných 440 miliard na 780 miliard eur. Současně nemůže EFSF nakupovat státní dluhy zadluženého Řecka, což by odlehčilo Evropské centrální bance.

Další fungování záchranných programů pro Irsko a Portugalsko, které mají rovněž finanční potíže, nebude v případě zachování současné verze EFSF v ohrožení. Finanční trhy ale jsou nervózní a obávají se, že by kapacita fondu nemusela stačit, kdyby se do problémů dostaly velké evropské země jako Španělsko a Itálie.

Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám