Hlavní obsah

Nobelovu cenu míru získaly tři bojovnice za práva žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo
Aktualizováno

Nobelovu cenu míru letos získaly společně tři ženy, liberijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová a dvojice aktivistek Leymah Gboweeová a Tawakkul Karmánová, za jejich nenásilný boj za práva žen. V pátek to v Oslo oznámil výbor pro udílení cen.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Oceněna byla i liberijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová

Článek

„Demokracie a trvalý mír ve světě není dosažitelný, dokud ženy nebudou mít stejné příležitosti ovlivňovat vývoj naší společnosti na všech úrovních jako muži,“ uvedl v prohlášení norský komitét. Porota doufá, že si země, které stále potlačují práva žen, uvědomí, jaký potenciál v ženách je.

Johnsonová-Sirleafová je první demokraticky zvolenou prezidentkou na černém kontinentu, upozornil dál výbor s tím, že od svého uvedení do úřadu před pěti lety přispěla k upevnění míru v Libérii a podporovala ekonomický a sociální rozvoj, přičemž kladla důraz na zlepšení postavení žen.

Foto: Adam Hunger, Reuters

Liberijská aktivistka Leymah Gboweeová

U další Liberijky Gboweeové porota ocenila její aktivitu napříč etnickými a náboženskými hranicemi, čímž přispěla ke konci války v své zemi, a také její zasazování se o účast žen při volbách. Za práva žen ve své zemi bojuje i jemenská politička Karmánová.

Nobelovu cenu za mír za více než sto let udílení dosud získalo pouze patnáct žen, upozornila ČTK.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Jemenská politička Tavakkul Karmánová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám