Hlavní obsah

Ruská armáda se loučí se samostatným letectvem i terénními vozy UAZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská armáda prodělává proměnu, s níž pomalu končí její dávné symboly. Po samopalech kalašnikov a ostřelovačských puškách Dragunov se loučí i s terénními vozy UAZ, za něž se hledá nástupce. Hrana zvoní také kdysi slavnému ruskému vojenskému letectvu jako samostatnému druhu vojska.

Foto: Profimedia.cz

Továrna v ruském Uljanovsku vyrábějící armádní terénní UAZ

Článek

"Dodávky vozů UAZ armádě byly v zásadě ukončeny," uvedl v listu Izvestija nejmenovaný zdroj z generálního štábu. Stávající zásoby vystačí do roku 2015, dokdy by vojáci měli najít nástupce. Mezitím jsou možné nákupy jen malého množství upravených verzí původního typu, které výrobce nabízí pod názvem UAZ "Hunter" (Lovec).

Několik aut už dostala výsadková brigáda v Ulan-Ude a pár desítek nových UAZů v barvě khaki s japonskými motory pod kapotou jezdí i na Kurilských ostrovech.

Podle expertů by se měla ruská armáda poučit z amerických chyb v Iráku a Afghánistánu, kde hodně vojáků zahynulo ve vozech Hummer při výbuších náloží nastražených u silnice, a tak by nový ruský terénní vůz měl být opancéřovaný a vybavený zesíleným rámem, na který by se dal umístit kulomet či granátomet, přičemž by si měl zachovat schopnost přepravovat alespoň 800 kilogramů nákladu.

„Sovětský džíp“ UAZ se vyrábí od roku 1972. Původní typ UAZ-469, po modernizaci v polovině 80. let přejmenovaný na UAZ-3151, se těšil pověsti sice hodně spartánského, ale spolehlivého vozu, schopného vypořádat se s ruskými cestami-necestami. Ruští vojáci mu láskyplně přezdívají "bobík", anebo "kůzle", snad kvůli neustálému poskakování po silnici. Pozdější verze však prý kvůli rozmarům "vylepšené" techniky fungovaly mnohem méně předvídatelně. Nové motory se také už nespokojí s benzinem o oktanovém čísle 72, ale ten se i v Rusku pomalu přestává vyrábět.

Vozy UAZ v minulosti zařadila do své výzbroje i československá armáda; v Česku je zvolna nahrazují vozy Land Rover Defender.

Kalašnikovovi raději nic neřekli

Osud UAZu předznamenal konec legendárních samopalů kalašnikov, jejichž nákup minulý měsíc ministerstvo obrany poprvé odmítlo. Zbraň, která si vydobyla světovou proslulost jednoduchou obsluhou a mimořádnou odolností, je podle ministerstva zastaralá a neodpovídá už potřebám. Zásoby ve skladech prý postačí na příštích 15-20 let.

Tvůrci zbraně, dvaadevadesátiletému Michailu Kalašnikovovi, raději informaci nesdělili v obavě, že by ji nepřežil. Zbrojovka v Iževsku, která zbraň vyrábí od 40. let minulého století, slibuje představit novou útočnou pušku s lepšími parametry k Novému roku.

Ministerstvo obrany se podle tisku také chystá vyřadit z armádní výzbroje ostřelovačskou pušku vyvinutou na počátku 60. let Jevgenijem Dragunovem. Ostřelovači některých speciálních jednotek již používají pušky z dovozu, které prý původní Dragunovovu konstrukci výrazně předčí.

Končí i samostatné letectvo

Hrana zvoní i letectvu jako samostatnému druhu vojska. V rámci reformy armády prosazované prezidentem Dmitrijem Medvěděvem bude letectvo spojeno s dosavadními kosmickými vojsky do nového druhu sil s názvem Vzdušně-kosmická obrana (VKO), napsal deník Moskovskij komsomolec s odvoláním na informace ministerstva obrany.

"Otázka vytvoření VKO je v poslední fázi řešení," řekl novinářům velitel dosavadních kosmických vojsk Oleg Ostapenko.

Modernizace ruské armády

Podle plánu zveřejněného premiérem Vladimirem Putinem má být v první etapě přebudování armády do roku 2015 modernizováno veškeré vojenské letectvo, ve výzbroji má být nejméně 30 procent a v roce 2020 až 70 procent moderních zbraní.

Osou modernizace se má stát nový integrovaný systém protiraketové a kosmické obrany, jehož hlavní součástí mají být nově vyvíjené rakety S-500.

Podle něj bude VKO prezidentem Medvěděvem jako vrchním velitelem ozbrojených sil formálně vytvořeno k 1. prosinci. Není ale zatím rozhodnuto, kde bude umístěn štáb VKO. Může to být v Moskvě nebo jinde v Rusku, přičemž nejčastěji je v takovém případě citován kosmodrom Pleseck v Archangelské oblasti.

Reklama

Související články

Kalašnikov slaví 62 let na zbrojním trhu

Studená válka je v plném proudu. USA pilně zbrojí, SSSR ale chystá odpověď. Do výzbroje sovětské armády brzy přijde nejpopulárnější útočná puška světa -...

Výběr článků

Načítám