Hlavní obsah

Knoxová může tajit skutečnou pravdu, promluvil o vraždě v Itálii soudce

Novinky, rei
Řím

Američanka Amanda Knoxová, kterou po téměř čtyřech letech věznění tento týden propustil na svobodu odvolací soud v Itálii, možná tají, co se osudový večer na studentské ubytovně v Perugii v roce 2007 skutečně stalo. V rozhovoru pro italskou státní televizi to naznačil jeden ze soudců Claudio Pratillo Hellmann.

Foto: Anthony Bolante , Reuters

Amanda Knoxová

Článek

Knoxová a její bývalý přítel Raffaele Sollecito, jehož soud také osvobodil, mohou znát „skutečnou pravdu“ o vraždě britské studentky Meredith Kercherové, prohlásil soudce. Tato pravda je totiž jiná od „pravdy, která byla vytvořena soudním procesem“ a na jejímž základě byla dvojice osvobozena, poznamenal.

„Ale skutečná pravda může být jiná. Mohou být odpovědní, ale nejsou k tomu důkazy. Takže možná, že ji také znají, ale co se týče nás poroty, náš postoj je, že nikoliv,“ řekl Hellmann a doplnil, že jím atmosféra v soudní síni při osvobozovacím verdiktu pohnula. „Cítil jsem emoce, protože šlo o dva mladé lidi, kteří trpěli, ať už po právu či neprávem – opakuji, že to nelze říct s jistotou“.

Kercherová sdílela bytovou jednotku s Knoxovou. Na jejím těle bylo 40 bodných ran a měla podříznuté hrdlo. V souvislosti s vraždou byl také zatčen a na dlouhá léta odsouzen drogový dealer Rudy Guede, který tvrdí, že se v době vraždy nacházel v koupelně bytu. „Rudy Guede jistě ví, co se stalo. A neřeknu, že je jediný, kdo to ví,“ doplnil soudce Hellmann.

Knoxová i Sollecito tvrdí, že v době vraždy vůbec nebyli v budově. Vyšetřovatelé jim nevěřili a soud jim původně vyměřil čtvrt století dlouhé tresty vězení. Obhájci ale poukazovali na to, že důkazy byly často nepřímé a policie se po příjezdu na místo činu dopustila řady přehmatů. Při odvolacím řízení se prokázalo, že na vražedném noži nejsou stopy DNA žádného z partnerské dvojice.

Amanda Knoxová ihned po zrušení trestu opustila Itálii a vrátila se do rodného Seattlu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám