Hlavní obsah

Skandál v Gruzii: Titul Miss 2011 získala Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tbilisi

Skandálem skončila v gruzínském hlavním městě Tbilisi soutěž o titul Miss Gruzie 2011. Až po vyhlášení vítězky vyšlo najevo, že vybraná krasavice Janette Kerdikošviliová má ruské občanství. Rusko a Gruzie od válečného konfliktu před třemi lety neudržují žádné oficiální kontakty, styky jsou hluboko pod bodem mrazu a komunikace mezi Moskvou a Tbilisi se omezuje na urážky a obviňování.

Článek

Devatenáctiletá Miss údajně trvale žije v Petrohradě a do Tbilisi přijela jen kvůli soutěži. Ruské občanství získala loni, a tím podle platných zákonů automaticky přišla o gruzínské. Porota se snaží čelit útokům tisku argumentem, že jejím cílem je zkoumat jiné charakteristiky soutěžících, než je jejich státní příslušnost.

Gruzie se volbou dostala do nepříjemné situace i proto, že vítězka nemůže Gruzii zastupovat na světové přehlídce Miss World v Británii. Podle pravidel soutěže mohou účastnice hájit barvy jen té země, jejíž občanství mají v pase.

O titul Miss Gruzie 2011 se ucházelo dvacet děvčat. Podle tbiliského tisku zatím není jasné, jak si porota s nečekaným vyústěním poradí.

Konflikt na Kavkaze
Boje v Gruzii a jejích separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie propukly koncem prvního srpnového týdne. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii.
Ruské jednotky gruzínské z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí. Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora.
Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Moskva v důsledku konfliktu s Gruzií samostatnost obou regionů uznala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám