Hlavní obsah

Merkelová chce okleštit Polsko, burcuje Kaczyňski

Právo, N-TV, KOV

Kancléřka Angela Merkelová (CDU) chce získat pro Německo zpátky západní Polsko, tvrdí ve své nejnovější knize Polsko našich snů vůdce protivládní opozice Jaroslaw Kaczyňski, předseda strany Právo a spravedlnost (PiS).

Článek

O knize, která vyšla pár dnů před nedělními polskými volbami, informovala německá zpravodajská televize N-TV a uvedla citaci z díla: „Merkelová patří k té generaci německých politiků, kteří chtějí obnovit imperiální moc Německa.“ Strategická osa Berlína s Moskvou je podle Kaczyňského součástí této snahy, k níž prý patří i podmanění Polska. „Mohli bychom se jednoho dne probudit v malém Polsku,“ straší vůdce PiS, jemuž se nelíbí ani německé investice v západní části země.

Podle televize N-TV se mluvčí německé vlády v úterý nechtěl k obviněním Kaczyňského vyjádřit. Zahraniční vysílání Polského rozhlasu citovalo z apelu Kaczyňského na hrdost Poláků: „Poláci musí být velkým, hrdým národem. Dnes stojí před otázkou, zda chtějí jít tou cestou nebo ne.“

Německý list Frankfurter Allgemeine připomněl, že Kaczyňski se svým dvojčetem Lechem už před prezidentskými volbami 2005 použili proti nynějšímu premiérovi Donaldovi Tuskovi „německou kartu“ – tvrdili, že Tusk není „spolehlivý vlastenec“, protože jeho  dědeček byl ve wehrmachtu.

Tusk tehdy volby prohrál a prezidentem se stal Lech Kaczyňski (loni v dubnu zahynul u Smolenska) a Jaroslaw se o něco později stal premiérem. Tusk ho vystřídal ve funkci až po volbách v roce 2007 a po smrti Lecha se stal prezidentem Tuskův spolustraník Bronislaw Komorowski.

Reklama

Výběr článků

Načítám