Hlavní obsah

Ukrajinský boxer Kličko chce kandidovat na prezidenta

Kyjev

Ukrajinský boxer Vitalij Kličko se chce stát příštím ukrajinským prezidentem. Volby jsou plánovány na rok 2015. Stojí v čele strany Udar (Ukrajinská demokratická aliance za reformy). Boxer se už jednou neúspěšně pokoušel získat post kyjevského starosty.

Foto: Profimedia.cz

Vitalij Kličko

Článek

Kličko se o křeslo primátora ucházel už v roce 2006, ale skončil na druhém místě za nynějším kyjevským starostou Leonidem Černoveckým. Loni v dubnu se postavil do čela strany Udar, která vznikla transformací malého uskupení Nova Kraina.

Původně chtěl znovu bojovat o místo starosty, nyní ale míří výš.

Boxer, který se honosí titulem profesionálního mistra světa organizace WBC v těžké váze, svůj úmysl kandidovat na prezidenta oznámil po setkání s ukrajinským miliardářem a mecenášem Viktorem Pinčukem.

Podnikatel, který je považován za druhého nejbohatšího muže Ukrajiny, Kličkovi primátorskou kandidaturu rozmluvil a nabídl boxerovi mediální podporu.

Pinčuk je nejen šéfem investiční skupiny EastOne a velkého hutního koncernu Interpipe, ale i majitelem vlivné mediální sítě.

Politická scéna na  Ukrajině

Podle ukrajinských sociologů není čtyřicetiletý Kličko bez šancí. Pokud by se dostal do druhého kola voleb, mohl by prý dokonce dostat přinejmenším stejně hlasů jako nynější prezident Viktor Janukovyč, který bude usilovat o znovuzvolení.

Příští prezidentské volby se na Ukrajině uskuteční v březnu roku 2015, komunální pak o tři roky dříve.

Udar jen dokumentuje, že ukrajinskou politickou scénu netvoří regulérní strany, ale uskupení věrných okolo jednotlivých osobností, což je i případ Bloku Julije Tymošenkové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám