Hlavní obsah

Očištěná studentka Knoxová: nevraždila jsem, noční můra skončila

Novinky, CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Americká studentka Amanda Knoxová (24), kterou v pondělí italský soud zprostil obvinění z vraždy, stráví první den na svobodě cestou z Itálie do amerického Seattlu. Už je na letišti v Římě. Pondělní noc strávila s matkou, uvedl její právník Carlo Dalla Vedova. Případ však ještě pro Knoxovou úplně neskončil, protože se italská prokuratura hodlá dovolat k nejvyššímu soudu.

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Amanda Knoxová u italského soudu

Článek

„Jsme rádi, že Amandina noční můra skončila,“ řekla její sestra Diana na schodech ze soudní síně, „trpěla čtyři roky za zločin, který nespáchala." Rodina požádala média o zachování soukromí, aby se "zotavila z hrozného utrpení“.

Knoxová a její italský přítel Raffaele Sollecito byli v roce 2009 odsouzeni za vraždu britské studentky Meredith Kercherové při sexuálních hrátkách, na nichž se nechtěla podílet. Oba dostali vysoké tresty v délce 25 a 26 let. Jednadvacetiletá Kercherová byla nalezena 2. listopadu 2007 polonahá v krvi s podříznutým hrdlem a čtyřmi desítkami bodných ran v bytě, který sdílela s Knoxovou. Obě studovaly na univerzitě v Perugii, kde je hodně zahraničních studentů.

Žalobce: je to ďábelské stvoření posedlé sexem

Experti, kteří přezkoumávali vyšetřování, nicméně zpochybnili způsob, jakým policie získávala důkazy. Údajnou vražednou zbraň, kuchyňský nůž, na němž se podle prokuratury našlo DNA Knoxové a Sollecita, si v bytě vyzvedla až 46 dní po vraždě. Podle BBC navíc byla vražda provedena jiným, menším nožem. Navíc nebyl nalezen motiv pro vraždu, i když žalobce tvrdí, že Knoxová je ďábelské stvoření posedlé sexem. To zpochybňuje ale i zpovědník Knoxové, který docházel za ní do vězení, kde strávila již čtyři roky.

Podle obhajoby je za vraždu ve skutečnosti odpovědný Rudy Guede z Pobřeží slonoviny, zadržený krátce po vraždě v Německu. Již dříve byl ve zvláštním procesu odsouzen k 16 letům vězení.

Emotivní vystoupení Knoxové

Porotu zřejmě přesvědčilo nejen to, že test DNA nepotvrdil kontakt obviněné s obětí, ale také vystoupení Knoxové před soudem, kde řekla: „Nejsem taková, jako o mně říkají, nejsem perverzní, násilná. Nevraždila jsem. Neznásilňovala jsem. Nekradla jsem. Nebyla jsem tam. Chci se vrátit domů. Chci se vrátit ke svému životu. Nechci, aby mi můj život a moji budoucnost vzali kvůli něčemu, co jsem neudělala. Jsem nevinná.“ [celá zpráva]

Sollecito dodal: „Nikoho jsem nezranil.“ Jeho otec byl také dojatý vývojem a řekl: „Dovolil jsem si několik slz, poté, co mi verdikt vrátil syna.“

Rodina zavražděné Kercherové byla výbojem situace zaskočena: „Respektujeme rozhodnutí soudu, ale nerozumíme tomu, jak může být rozhodnutí soudu prvního stupně tak radikálně změněno. Stále věříme italskému soudnímu systému a doufáme, že se ukáže pravda.“ Zvažují odvolání. Stěžuje si také, že příběh Knoxové zastínil tragický osud oběti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám