Hlavní obsah

Bývalý maďarský premiér čelí obviněním prokuratury mlčením

Právo, Ivan Vilček, Právo
Budapešť

Bývalého maďarského premiéra Ference Gurcsánye předvolali na prokuraturu jako podezřelého ze zneužití pravomocí. Expremiér při pondělním výslechu obvinění odmítl, podal stížnost a na další otázky prokurátora neodpověděl.

Článek

Před budovou prokuratury se shromáždila asi tisícovka příznivců bývalého socialistického premiéra, která skandovala hesla proti současné pravicové vládě a premiérovi Viktoru Orbánovi. „Nebojíme se!“ a „Chceme demokracii“ zněla hlavní hesla.

Gyurcsány k nim po výslechu promluvil z improvizovaného pódia. „Svého času jsme přísahali, že ochráníme republiku. Byli jsme však naivní, protože jsme věřili v čestnost některých lidí. Pochopili jsme, že radikální křídlo pravice útočí na naši zemi a na republiku. Budeme bojovat do té doby, až budou demokraté opět v převaze,“ uvedl Gyurcsány. Prokuraturu obvinil, že připravuje zinscenovaný politický proces. „Oni si myslí, že obviňují mně. Ale to já obviňuji je, že zradili demokracii,“ dodal Gyurcsány.

Parlament v září zbavil Gyurcsánye poslanecké imunity. Od pádu komunismu se tak Gyurcsány stal prvním premiérem, který čelí obvinění ze zneužití pravomocí a může stanout před soudem. V roce 2008 měl Gyurcsány souhlasit s výstavbou obřího zábavního parku King's City u jezera Velence. Po jednání s investory tuto myšlenku otevřeně podpořil. V rámci připravované výstavby došlo k převodům pozemků, na nichž měl stát prodělat 1,3 miliardy forintů (asi 130 miliónů Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám