Hlavní obsah

Rusko povolilo zabíjet nepřátele státu v zahraničí, tvrdí britský deník

Novinky, rei

Vedení ruské tajné služby FSB v roce 2003, tři roky před přijetím příslušného zákona, povolilo likvidaci lidí žijících v zahraničí, kteří jsou považováni za nepřátele státu. K tomu účelu zřídilo i zvláštní jednotku. Uvedl to v pondělí britský deník The Daily Telegraph s odkazem na příslušný dokument s podpisem někdejšího zástupce šéfa kontrarozvědky generála Nečajeva.

Foto: Profimedia.cz

Ruská tajná služba rozhodla o likvidaci nepřátel státu tři roky před otrávením bývalého agenta Alexandra Litviněnka v Londýně (na snímku).

Článek

Nařízení nese označení: „Tajné, pouze k internímu použití. Nekopírujte“. Povoluje „eliminaci v zemích mimo ruskou federaci v sousedství (bývalé sovětské státy) a v Evropské unii".

V nařízení se též hovoří o zřízení zvláštních skupin k likvidaci nežádoucích osob, a to nejpozději k 1. květnu 2004. Kromě odkazů na boj proti islamistům z Kavkazu a dalších regionů se v něm doslova píše o „intenzivním výcviku v souvislosti se specifickými podmínkami práce v západní Evropě a v zemích Evropské unie“.

Dokument se odkazuje na zákon o potírání radikálních aktivit, přijatý o osm měsíců dříve. Britský deník upozornil, že zmiňovaný zákon ale nezmiňuje použití síly. Ten v parlamentu prosadil až v březnu 2006 premiér Vladimir Putin.

Podle Telegrafu je uniklý dokument také v držení britského Scotland Yardu, který vyšetřoval zabití bývalého agenta ruské KGB Alexandra Litviněnka v roce 2007 v Londýně. Britské úřady z vraždy radioaktivním poloniem obvinily dalšího někdejšího agenta Andreje Lugovoje, který podle nich jednal na popud Kremlu.

Reklama

Výběr článků

Načítám