Hlavní obsah

EU čelí největší krizi, přiznal Barroso

Aktualizováno

Evropská unie čelí největší krizi ve své historii, přiznal ve středu před poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku šéf Evropské komise José Manuel Barroso. Uvedl to v pravidelné zprávě o stavu evropské sedmadvacítky. Podle jeho slov zadlužené Řecko, které stahuje ke dnu celou evropskou ekonomiku, i nadále zůstane členem eurozóny.

Foto: Yves Herman, Reuters

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

Podle Barrosa nejde nyní v unii jen o finanční krizi, ale i o krizi sociální a krizi důvěry. Ve společnosti panuje velká nejistota a hrozí růst nacionalismu. Situace je vážná, ale řešení existují, ujistil. "Evropa má budoucnost," zdůraznil zároveň.

"Řecko je a zůstane členem eurozóny," řekl dále šéf komise v pořadí již druhé zprávě o stavu unie, která je jakousi evropskou obdobou projevu, který každoročně přednášejí američtí prezidenti.

Odchod Řecka ani není možný

Dobrovolný odchod z eurozóny, ani vyloučení kvůli neplnění pravidel nyní není podle stávajících smluv možné. Z některých zemí, například z Nizozemska, ale zaznělo, že by se to mělo změnit a taková možnost by měla existovat.

O možném odchodu Řecka ze skupiny zemí, které platí eurem, se v poslední době kvůli jeho značným problémům hojně spekulovalo.

Německá kancléřka Angela Merkelová podle středečního vydání deníku Bild poprvé připustila, že by se zadlužená země mohla ocitnout v insolvenci. [celá zpráva]

Barroso rovněž oznámil, že Evropská komise schválila návrh na zavedení daně z finančních transakcí.  Ročně to podle něj může přinést až 55 miliard eur. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám