Hlavní obsah

Vězně, který z Ameriky uprchl v uneseném letadle, vystopovali po 41 letech

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americkým agentům se ve spolupráci s policií tří dalších států podařilo po čtyřech desetiletích dopadnout vraha válečného hrdiny, uprchlého vězně a únosce dopravního letadla. George Wrighta zatkli portugalští policisté nedaleko Lisabonu, informovala v úterý stanice NBC.

Článek

Do vyšetřování byly vtaženy úřady čtyř států tří kontinentů. Agenti FBI a zástupci policie z New Jersey nakonec hledaného vystopovali ve městě nedaleko portugalské metropole díky tomu, že po 40 letech na útěku začal kontaktovat své příbuzné ve Spojených státech. Wright byl zatčen v pondělí.

Na útěku byl od roku 1970. Tehdy měl za sebou část trestu 30 let za mřížemi za loupežné přepadení a vraždu hrdiny druhé světové války Waltera Patersona na čerpací stanici ve Farmingdalu. Wright ho zastřelil kvůli 70 dolarům, které měl Paterson v peněžence.

Z vězení do Detroitu, Afriky a Evropy

Z věznice v Leesburgu Wright utekl společně se dvěma dalšími trestanci. Podařilo se jim ukrást auto jednoho ze strážců, s nímž odjeli do Atlantic City a později dál do Detroitu. Tady se připojili k organizaci Černých panterů, kteří bojovali za zájmy černochů v USA. Wright žil pod falešným jménem a živil se jako příležitostný model.

O dva roky později s komplici unesli letadlo společnosti Delta Airlines, které bylo na cestě z Detroitu do Miami. Wright se na palubu dostal v převleku kněze, v bibli, z níž vytrhal stránky, ukryl pistoli. Také další Černí panteři propašovali do letadla zbraně. Nejenom, že to byl jeden z nejtroufalejších únosů v dějinách, nýbrž také jeden z nejpotupnějších pro FBI, připomněla americká televize. Agenti byli donuceni donést únoscům, kteří vyhrožovali zabitím 88 cestujících, na letištní plochu milión dolarů, přičemž museli být pouze v plavkách.

Únosci pak propustili pasažéry a s penězi a posádkou odletěli přes Boston, kde doplnili palivo, do Alžírska. To už poskytlo azyl Eldridgovi Cleaverovi, dalšímu Černému panterovi, jenž sem dříve také dorazil s uneseným americkým letadlem. Alžířané ale na nátlak z Washingtonu skupině zabavili získaný milión. Setkání s Cleaverem jim ovšem zamítli. Skupina tudíž byla nucena prchnout jinam.

V průběhu let byli někteří únosci pochytáni v Paříži, ale po Wrightovi jako by se slehla zem. Dopadli ho teprve nyní, po 41 letech, poté, co začal kontaktovat příbuzné v USA.

Wrightovi je nyní 68 let. Zatím zůstává v Portugalsku ve vazbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám