Hlavní obsah

Bulharsko zažívá mohutné protiromské nepokoje

Sofia

Protiromské demonstrace, které se v pondělí večer konaly v řadě bulharských měst, si vyžádaly tři zraněné, z toho dva policisty. Nejméně stovka osob byla zadržena. V řadě míst se nepokoje protáhly až do noci na úterý, napsaly bulharské zpravodajské servery.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: V Bulharsku vypukly nejhorší protiromské nepokoje za poslední roky

Článek

Podnětem k protestům byla páteční dopravní nehoda v jihobulharském městečku Katunica, kde Romové přejeli bulharského chlapce, ale i celkový dojem ve společnosti, že romská kriminalita zůstává netrestaná.

Protesty organizované po internetu zasáhly asi desítku bulharských měst, mezi nimi Sofii, Plovdiv, Varnu a Burgas. Hlavními aktéry v nich byli vysokoškolští studenti, fotbaloví rowdies a krajní pravičáci, uvedl server Novinite.com. Skandovali hesla nejen proti romské, ale i turecké menšině v zemi. V některých městech demonstrace skončily bez násilí, v jiných se zvrtly ve rvačky demonstrantů s policií.

V Sofii utrpěla při zásahu pořádkových sil zranění jedna dívka a jeden policista, 27 osob bylo zadrženo. Demonstrace se v hlavním městě konala před parlamentem, sešlo se na ní asi 1000 lidí. V přímořské Varně byl zraněn policista a zadrženo 23 lidí.

Zadrželi i 12letého chlapce

V Plovdivu přišlo demonstrovat asi 3000 lidí, zadrženo za vandalismus bylo 47 osob, a to mužů i žen. Nejmladším zadrženým je 12letý chlapec, který po policistech házel kamení. Policie oznámila, že k odpovědnosti před soud požene jeho rodiče.

Ministerstvo vnitra podle serveru odsoudilo snahu demonstrantů sabotovat policejní zásahy falešným voláním na nouzová čísla 112 a 166 ve snaze odlákat policejní síly jinam.

Romové v řadě měst se vyzbrojili palicemi, lopatami, sekerami i střelnými zbraněmi, aby čelili případným útokům, uvedla bulharská televize. Policie se snažila oba tábory oddělovat a zabránit tak etnickým střetům. Pouze ve Varně prý ke krátkému střetu ozbrojených skupin obou táborů došlo, než policie zasáhla, napsal server.

Auto od nehody ujelo

Iniciátorem protestů byla páteční smrt 19letého Angela Petrova, kterého v jihobulharském městečku Katunica přejel a zabil minibus vezoucí na oslavu příbuzné místního romského barona Kirila Raškova přezdívaného "car Kiro".

Vozidlo z místa nehody ujelo. Obyvatele Katunice neštěstí natolik rozlítilo, že se rozhodli vyřídit si s Raškovem účty. Napadli jeho dům a zapálili ho, oheň byl ale brzo uhašen a dav rozehnaly pořádkové síly. Tři policisté a dva civilisté přitom byli zraněni. V souvislosti s incidentem zemřel šestnáctiletý chlapec, který byl svědkem násilností a trpěl srdeční chorobou. Na místě omdlel a po převozu do nemocnice zemřel.

Nepokoje se však rozšířily do dalších měst, mezi jejichž obyvateli převládl názor, že kriminalita Romů zůstává průběžně netrestána. Zatímco v Katunici demonstranti protestovali proti "beztrestnosti klanu Raškovců", který prý ve velkém pálí a distribuuje na černo alkohol, účastníci protestů v dalších bulharských městech skandovali hesla proti beztrestnosti Romů a proti "privilegovaným menšinám" všeobecně.

"Nedotknutelný" romský předák

Protesty se konaly nehledě na varování prezidenta Georgiho Parvanova a premiéra Bojka Borisova, že úřady tvrdě zasáhnou proti původcům etnického násilí. Oba zdůraznili, že na počátku případu stojí "konflikt mezi osobami, nikoli národnostmi". Vláda pro uklidnění veřejnosti v Katunici oznámila, že prověří původ majetku rodinného klanu Raškovců.

Kiril Raškov v obci platí za nedotknutelného romského předáka, který prý místním dlouho ztrpčuje život. Obyvatelé si v rozhlase i v televizi stěžovali na "arogantní chování cara Kira a členů jeho rodiny", kteří podle nich "vlastní milióny z prodeje alkoholu a neplatí daně".

Ve zhruba sedmimiliónovém Bulharsku žije odhadem půl miliónu Romů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám