Hlavní obsah

Srbům v Kosovu strhli barikádu, postavili novou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Priština/Bělehrad

Mezinárodní jednotky pro Kosovo KFOR odstranily v úterý jednu z barikád, kterou kosovští Srbové blokují přístup na hraniční přechod Jarinje. Kosovští Srbové však jen o něco později vybudovali opodál novou barikádu na silnici k Jarinje, takže přechod je nadále neprůjezdný.

Foto: Reuters

Hraniční přechod v Jarinje napadený srbskými extremisty

Článek

Američtí vojáci KFOR ráno vyhnali Srby od barikády slzným plynem. Pak ji zlikvidovali. Zadrželi čtyři místní Srby, kteří barikádu hájili. Pátý unikl a byl ošetřen v srbské Rašce. Nadýchal se plynu.

Poté vojáci ostnatým drátem zatarasili nedaleký ilegální přechod po polních cestách, kterým do srbské enklávy v Kosovu proudilo neproclené zboží a zásoby.

Kosovští Srbové záhy poté vybudovali opodál novou barikádu na silnici k Jarinje. Přechod je proto stále neprůjezdný.

Přechody dlouho ovládali kosovští Srbové bez jakéhokoli vlivu kosovské vlády. Ta se pokusila v létě na základě dohody mezi Prištinou a Bělehradem přechody převzít a vyslala na ně policisty a celníky, pokus ale vyvolal nepokoje. Kosovští Srbové vybudovali na hlavních silničních tazích barikády a kosovské úřady se stáhly. V polovině září učinili kosovští celníci za podpory policistů unijní mise EULEX nový pokus přechody převzít a obsadili je pomocí vrtulníků.

Kosovo poté přestoupilo na kompromis. Zavázalo na přechodech používat razítka s neutrálním nápisem Kosovská celnice místo dosavadních Republika Kosovo, kterou Bělehrad neuznává.

Kosovští Srbové, kteří odmítají akceptovat samostatnost Kosova, ale nedbají na oficiální dohodu Bělehradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám