Hlavní obsah

Dva tisíce slovenských lékařů se chystají podat výpověď

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Po vzoru svých českých kolegů chce přes 2000 slovenských lékařů podat koncem září hromadnou výpověď. Jak Právu potvrdil předseda Lékařského odborového sdružení Marián Kollár, výpovědi doručí najednou a výpovědní lhůta by měla uplynout koncem roku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Šéf odborů upozornil, že lékaři své výpovědi stáhnou až po splnění všech požadavků. Mezi ně patří dodržování zákoníku práce, dofinancování systému zdravotnictví, vyšší mzdy a zastavení transformace státních nemocnic na akciové společnosti. „Naše požadavky se nedají oddělit,“ dodal Kollár.

Slovenští lékaři konzultovali své kroky se šéfem českého Lékařského odborového klubu Martinem Englem. Ten počátkem roku v ČR organizoval protest Děkujeme, odcházíme! Petici podepsalo zhruba 3800 nemocničních lékařů, kteří byli připraveni skončit v nemocnicích k prvnímu březnu. Hromadný odchod nakonec odvrátila dohoda s vládou a slib navýšení tarifních mezd o pět až osm tisíc korun měsíčně.

Samotný Kollár  výpověď nepodává. Nemá komu, má totiž vlastní ambulanci. „Výpověď dát nemůžu, protože nejsem zaměstnanec,“ uvedl. Naopak, výpověď podává šéf Slovenské lékařské komory Milan Dragula. Transformace nemocnic na akciové společnosti povede podle něho ke skryté privatizaci.

Ministr věří, že lékaři neodejdou

Ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik s postupem lékařů nesouhlasí. „Lékaři jsou dostatečně inteligentní lidé na to, aby pochopili, že akciové společnosti ve zdravotnických zařízeních dovedou hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, nezadlužují se a nabízejí zaměstnancům vyšší průměrnou mzdu,“ uvedl Uhliarik.

„Nevěřím, že lékaři kvůli vyšším platům opustí své pacienty, opustí novorozeňata a seniory, kteří potřebují jejich pomoc,“ zahrál na citlivou strunu ministr.

Mladí lékaři odchází do zahraničí 

Všichni si uvědomují, že ve zdravotnictví chybí peníze, což pociťují pacienti i lékaři. „Už od revoluce to jde se zdravotnictvím z kopce,“ říká nejmenovaný lékař z Galanty. Poukazuje na to, že čtvrtina mladých lékařů po ukončení školy ani nehledá práci na Slovensku a rovnou odchází za lépe placenou prací do zahraničí.

„Rád bych na Slovensku zůstal, ale za současných podmínek tomu moc nevěřím,“ uvedl čerstvý absolvent lékařské fakulty. „Pokud by se podmínky ve slovenském zdravotnictví změnily, rád bych zůstal doma,“ dodal další mladý lékař, který má rovněž namířeno do zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám