Hlavní obsah

Rusko: Za virem, co napadl íránský jaderný program, stojí USA

– Moskva

Rusko má za to, že Izrael a Spojené státy jsou původcem počítačového viru Stuxnet, který koncem roku 2010 napadl íránský jaderný program. Prohlásil to v sobotu jeden z čelných představitelů ruského ministerstva zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád si v Natanzu prohlíží centrifugy na obohacování uranu.

Článek

"Konstatujeme, že některé státy využívají internet k akcím proti jiným státům z politických a vojenských důvodů," řekl novinářům Ilja Rogačov, který na ministerstvu vede odbor pro nová nebezpečí a kybernetické hrozby. Podle jeho slov mají ruští experti za to, že stopy vedou k Izraeli a Spojeným státům a jimi vyvinutému systému Stuxnet, který byl v roce 2010 použit proti kontrolním systémům na obohacování uranu v Íránu. "Je to jediný dokázaný případ skutečné kybernetické války," dodal Rogačov.

Podle počítačových odborníků virus Stuxnet napadá některé průmyslové počítače a byl podle všeho vyvinut hlavně proto, aby poškozoval íránské jaderné zařízení.

Stuxnet fyzicky ničí napadená zařízení a byl prý v minulosti použit proti Íránu, ale také údajně proti Indii, Indonésii a Pákistánu.

O počítačovém viru útočícím na řídící prvky provozu obohacování uranu v Íránu se ve světových médiích hovořilo již počátkem roku. Virus Stuxnet údajně vyvinuli američtí a izraelští odborníci. Podle amerického listu The New York Times byla jeho působnost dva roky testována v izraelském jaderném komplexu v Dimoně.

Írán čelí sankcím OSN kvůli kontroverznímu jadernému programu, který podle Západu směřuje k výrobě atomové bomby. To Teherán popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám