Hlavní obsah

Londýn odškodní rodiny obětí Krvavé neděle

Novinky, rei
Londýn

Britská vláda vyplatí odškodné rodinám obětí armádního zásahu v severoirském Londonderry v lednu 1972. Stanice BBC ve čtvrtek uvedla, že ministerstvo obrany o chystaných kompenzacích písemně uvědomilo právní zástupce rodin.

Foto: Profimedia.cz

Při zákroku armády v Derry přišlo o život 14 lidí.

Článek

Úřad v dopise právníkům žádajícím odškodné pro pozůstalé přijal odpovědnost branných sil, které jednaly chybně. Vláda slibuje vyplatit odškodné každému, komu kompenzace právem náleží. Ministerstvo slibuje záležitost vyřídit co možná nejrychleji. Výše plateb nejsou známy.

Bude to podruhé, kdy některé rodiny kvůli zásahu dostanou od vlády peníze. Ministerstvo obrany jim už v roce 1974 poslalo několik set liber, aniž by ale přiznalo vinu. Obrana dříve vyplacené částky odečte od stanovené výše nové platby.

Při armádním zásahu proti účastníkům pochodu, který pořádala Severoirská asociace pro občanská práva, zahynulo 30. ledna 1972 třináct lidí. Čtrnáctý muž podlehl svým zraněním o několik měsíců později v nemocnici. Postřeleno ale bylo třináct dalších lidí.

Událost vyvolala v Británii vlnu rozhořčení a v Severním Irsku zvýšila popularitu prozatímní IRA, čímž podle kritiků zapříčinila nárůst násilností, které následovaly.

Události nově zkoumali 12 let

Premiér David Cameron se za "neoprávněnou" a "neospravedlnitelnou" smrt demonstrantů jménem země a vlády loni omluvil. Stalo se tak na základě 12 let trvajícího nového zkoumání Savilleovy komise o událostech, jež zásah, o němž ve své písni zpívají i rockeři U2, označila za nezákonný.

BBC upozornila, že všichni rodiče povětšinou mladých lidí zabitých na Krvavou neděli zesnuli a nežije už ani spousta osob, které byly při zásahu zraněny.

Reklama

Výběr článků

Načítám