Hlavní obsah

Ženy se pro práci policistek nehodí, soudí slovenský šéf policie

Bratislava

Policistky se na svou práci nehodí, prohlásil podle médií slovenský policejní prezident Jaroslav Spišiak. Podle něj by na pořádek v ulicích měli dohlížet spíše muži. Ženy v policejních uniformách na hlídce tak možná na Slovensku už nebudou k vidění.

Foto: Reuters

Článek

"Preventivně je v hlídkové službě více prospěšný urostlý, vysportovaný chlap, který se nebojí a ze kterého jde respekt. Takový policista spíše poskytne občanům pocit bezpečí, než možná krásná, ale fyzicky nepřiměřeně vybavená policistka," uvedl Spišiak.

Z více než 21tisíc členů policejního sboru je 3143 žen. Řídící funkci zastává 280 z nich. V současnosti se hlásí do řad policie víc žen, než mužů.

Policisté nejsou od toho, aby lidi mlátili

S výroky policejního prezidenta nesouhlasí šéfka odboru genderové rovnosti na ministerstvu práce Olga Pietruchová. "Nejsou (policisté) jen na to, aby chodili a mlátili lidi. Například když řeší případ sexuálního násilí, vyžaduje to vůči oběti citlivý přístup. Tehdy může policistka sehrát důležitou úlohu," tvrdí Pietruchová.

„Ženy v žádném případě nejsou v policejním sboru diskriminované,“ uvedla mluvčí policie v Nitranském kraji Renáta Čuháková.

Rozhodnutí o stažení žen z policejních hlídek v ulicích by mělo padnout po analýze nového hodnotícího systému práce policistů. Ten za první měsíc ukázal, že sedmdesát procent policistů podalo v červenci neuspokojivé výkony. V srpnu si jich horší hodnocení vysloužilo už "jen" 60 procent.

Odborníci na policii ale takové zlepšení v krátké době nepovažují za reálné. Řadoví policisté prý vyplňují hodnotící tabulky tak, aby kvůli špatným výsledkům nepřišli o část platu nebo o práci u policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám