Hlavní obsah

Varovali mě, že USA něco chystají, píše Assange v knize, kterou neautorizoval

Londýn

Britské nakladatelství Canongate ve čtvrtek uvedlo na trh paměti zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Ten je však odmítl autorizovat a nakladatele obvinil z porušení smlouvy. V knize se mimo jiné píše o varování Assangeovi, že na něj něco chystá americká vláda.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

Assange podle Canongate začal na memoárech pracovat s nejmenovaným spolupracovníkem a nakladatel od něj obdržel první verzi knihy v březnu. Assange za ni dostal zálohu, podle BBC se jednalo o platbu v řádu miliónů liber.

Další úpravu rukopisu Assange nedodal a snažil se již podepsanou smlouvu zrušit, zálohu však nevrátil. Proti rozhodnutí Canongate publikovat první verzi se ale ohradil s tím, že práce je nedokončená, a tudíž zůstane neautorizovaná. Vydavatelství obvinil ze snah profitovat za každou cenu.

Assange v knize vzpomíná na své dětství a dospívání v Austrálii, zmiňuje svoji fascinaci počítači a novými možnostmi, které vyústily v založení serveru publikujícím zatajované a kompromitující informace.

Píše také, že v době, kdy se schylovalo ke zveřejnění diplomatických depeší USA serverem WikiLeaks, byl varován, že proti němu něco americká vláda chystá. Přiznává rovněž styk s dvěma Švédkami, které ho obvinily ze znásilnění, za což mu hrozí vydání z Británie, kam se uchýlil, a soud. Podle Assange stojí za snahou dostat ho za mříže buď intriky Washingtonu, anebo skutečnost, že se ženám po sblížení už znovu neozval, což je urazilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám