Hlavní obsah

Osmileté děti v Británii spolu zápasí v klecích

Ve Velké Británii přetřásají otázku smysluplnosti a bezpečnosti dětských zápasů. Stalo se tak poté, co bulvární deník The Daily Mail zveřejnil záznam z takového boje, který se konal nedávno v Prestonu. Zápasů se účastní i teprve osmiletí chlapci. Malí bojovníci nemají na těle jediný chránič.

Článek

Chlapci zápasí v ringu ohraničeném síťovinou. Z videa ze zápasu, které se objevilo na internetu, ale záhy bylo staženo, je patrné, že zápasníkům je k dispozici lékař. Na záznamu jeden z chlapců utrpěl zranění nohy a pláče, zdravotník je okamžitě na místě. Utkání přihlížejí dospělí, začátky nových kol avizuje spoře oděná žena.

„Jak to, že jim rodiče něco takového dovolují? S něčím takovým bych nesouhlasil. Je to jako cirkus, ovšem když je to pro dospělé, tváří se to jako něco jiného,“ řekl Daily Mailu trénér kickboxu Paul Jackson. Poukázal především na to, že chlapci by měli mít chráněny hlavy a vzhledem k jejich věku by jim neměly být povoleny ani některé chvaty, protože ještě nemají docela vyvinuté kosti.

„Box a zápas je občas obhajován s tím, že se děti naučí pracovat se svojí agresivitou a naučí se disciplíně a sebekázni. Myslíme si ale, že je spousta jiných sportů, jako atletika, plávání, judo a kopaná, které vyžadují disciplínu, ale nehrozí u nich tolik zranění mozku,“ upozornil mluvčí sdružení britských lékařů.

Organizátoři vyprodaného zápasového klání v Prestonu se brání a tvrdí, že boj je bezpečný a povoluje ho zákon. Navíc nabývá na oblibě, hlásí se jim už pětiletí hoši. „Nenecháme je bít se – udeřit pěstí, anebo kopat – dokud jim není 14 nebo 15 let,“ dodal organizátor zápasů v Prestonu Steven Nightingale.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám