Hlavní obsah

Zákaz kopírování hudebních nahrávek prodlužuje nová směrnice o 20 let

– Brusel
Novinky, jim

Rada Evropské unie schválila směrnici, podle níž se nesmí hudební nahrávky kopírovat 70 let po jejich vzniku. Dosud mělo autorské právo trvání 50 let. Směrnice navíc určuje, že v posledních dvaceti letech musí 20 procent ze zisku jít na účet kolektivnímu správci práv, jako jsou OSA, Dilia či Integram. ČR by měla normu přijmout do dvou let. Informovala o tom Česká pirátská strana.

Foto: Profimedia.cz

Nahrávacím společnostem podle pirátů šlo hlavně o prodloužení práv na Beatles

Článek

Podle pirátské strany nelze mluvit o vítězství umělců, jak to prezentuje EU, ale nahrávacích společností, které na autorských právech nejvíce profitují.

„Projednávání směrnice iniciovaly nahrávací společnosti v roce 2007 z obavy, že ztratí zisk z lukrativních nahrávek Beatles a Rolling Stones, kde měla práva vypršet. Při projednávání byla zcela opomenuta práva veřejnosti, uživatelů internetu a akademické obce,“ uvádějí piráti v tiskovém prohlášení.

Nezamlouvá se jim ani zdůvodnění EU, podle něhož „umělcům, kteří začnou tvořit ve 20 letech a žijí průměrně 76 let, nestačí 50letý kopírovací monopol na zajištění doživotního příjmu“.

Podle pirátů by se mělo retroaktivně prodloužit autorské právo také na nahrávky, u nichž už 50letá lhůta již vypršela.

Reklama

Výběr článků

Načítám