Hlavní obsah

Cameron naslouchá radám svého levicového předchůdce Blaira

Novinky, rei
Londýn

Britský konzervativní premiér David Cameron si nechává radit od svého labouristického předchůdce Tonyho Blaira. Napsal to v úterý deník The Independent s tím, že Blair jakožto vyslanec tzv. Blízkovýchodního kvarteta Cameronovi poskytl své názory na palestinsko-izraelský konflikt a snahu palestinské samosprávy vyhlásit tento týden na půdě OSN samostatný stát.

Foto: Profimedia.cz

Tony Blair s Davidem Cameronem na archivním snímku

Článek

Cameron ponechal stranou ideologické rozdíly a před časem soukromě pozval Blaira do venkovského sídla britských premiérů u Ellesborough v  Buckinghamshire. V hrabství má dům i Blair.

Od té doby jsou oba státníci v pravidelném kontaktu, uvedl britský list s odkazem na zdroje z ministerstva zahraničí. Ty dodaly, že setkání v premiérově venkovském sídle iniciovala šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová.

Independent upozornil, že kontakty mezi Blairem a Cameronem se zdají být proti protokolu. Blair je vyslancem kvarteta OSN, USA, Evropské unie a Ruska pro Blízký východ a spíše než s jednotlivými představiteli členských zemí by  měl jednat se špičkami EU.

Rozpolceni názorem

Deník rovněž poznamenal, že britská vláda si není jistá odpovědí na avizovanou žádost Palestinců o uznání jejich samostatnosti během zasedání Valného shromáždění OSN. „Nemohou se rozhodnout, co udělat, ani na úrovni ministerstva zahraničí,“ řekl nejmenovaný vládní zdroj. Role Blaira je prý sjednocovací.

Rozdělená v názoru je i EU. Zatímco Německo, Nizozemsko a Česká republika jsou proti jednostrannému vyhlášení nového státu, Francie, Španělsko a Švédsko se domnívají, že by mohlo pomoci udržet ducha „arabského demokratizačního jara“.

Reklama

Výběr článků

Načítám