Hlavní obsah

WikiLeaks nemají peníze, daly do aukce i diplomatické depeše

– Londýn

Server WikiLeaks, který se proslavil zveřejňováním tajných dokumentů, dal do internetové aukce exemplář důvěrné diplomatické depeše a další předměty s cílem získat peníze na svou další činnost. Server podle agentury AFP připustil, že má finanční problémy.

Foto: Andrew Winning , Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

Nejdražším draženým předmětem je počítač, se kterým se připravovalo zveřejnění amerických diplomatických depeší. Jeho vyvolávací cena je 6000 liber (asi 170.000 korun). K mání je také například údajně unikátní fotografie spoluzakladatele serveru Juliana Assange či sáček kávy, který si prý přinesl z loňského pobytu ve vězení.

WikiLeaks vyvolal rozruch ve světě především tím, že zveřejnil na internetu tisícovky důvěrných depeší amerických diplomatů.

Australan Assange je nyní v Británii, kde byl loni na základě švédského zatykače zadržen a poté propuštěn na kauci do domácího vězení. Ve Švédsku je obviněn ze sexuálního násilí. Britský soud rozhodl o jeho vydání do Švédska, ale Assange se proti tomu odvolal a nyní čeká na rozhodnutí odvolacího soudu.

Assangeho obhájci kromě jiného tvrdí, že jejich klient by měl ve Švédsku nespravedlivý proces a že by mu hrozilo vyhoštění do Spojených států, kde by mu za zveřejňování tajných dokumentů podle nich hrozil vysoký trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám