Hlavní obsah

K tragickému pádu ruského tupolevu přispěl podnapilý navigátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Tragickou nehodu letadla Tu-134, které se v červnu zřítilo u ruského Petrozavodsku, zčásti zavinil mírně podnapilý navigátor. Oznámil to Mezistátní letecký výbor pro Rusko a další bývalé sovětské republiky.

Foto: Reuters

Trosky havarovaného Tupolevu Tu-134

Článek

Média už dříve uváděla, že padesátiletý navigátor Aman Akajev měl v krvi 0,8 promile alkoholu, což odpovídá sklence vodky.

Podle vyšetřovatelů to nebylo jediné selhání lidského faktoru, ve zprávě poukazují také na špatné vedení ze strany kapitána. K nehodě však mohly přispět i technické potíže. Zpráva naznačuje, že se posádka tupolevu aerolinií RusAir měla pokusit o opakované přistání.

Letištní dispečer po nehodě řekl, že kapitána několikrát žádal, aby přistávací manévr opakoval. „Odpověděl mi, že přistane bez pomoci přístrojů a na vlastní nebezpečí,“ řekl.

V místě byla špatná viditelnost kvůli mlze. Letadlo na cestě z Moskvy se u letiště zřítilo a vzplálo. Na místě zemřelo 44 lidí, další potom v nemocnici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Požár po pádu letadla v RuskuVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám