Hlavní obsah

Filmové hvězdy pějí ódu na Polsko, aniž by o tom věděly

Právo, PM
Varšava

Polsku hrozí série soudních procesů s hollywoodskými superhvězdami. Herci a hudebníci Morgan Freeman, Tom Hanks, Robert Redford, Natalie Portmanová, Val Kilmer a další totiž vystupují ve filmu, který představuje polské předsednictví EU, aniž ale k tomu zmíněné celebrity poskytly souhlas.

Foto: Profimedia.cz

Tom Hanks

Článek

„Sedmadvacet hvězd nejvyššího kalibru vychvaluje ve filmu Polsko jako nádhernou a zajímavou zemi, aniž by věděly, že jejich výpovědi budou takto použity,“ napsal list

Gazeta Prawna. Polské ministerstvo zahraničí, které film uvedlo, za něj zaplatilo polské společnosti TV Project sto tisíc zlotých (620 tisíc korun).

Jerzy Skamruk, režisér a producent snímku, využil archívu publicisty Romana Rogowieckého, jenž v minulých deseti letech natočil s mnoha hvězdami rozhovory. Rogowiecki tvrdí, že získal jejich souhlas používat části interview k nekomerčním účelům.

„Vysílání filmu bez souhlasu vystupujících je nelegální a obvykle končí před soudem,“ varoval Ted Shapiro, právní expert Motuion Picture Associaton of America.

„Cílem filmu je přilákat do Polska nejen turisty, ale i investory, snímek je tedy komerční,“ upozornila Gazeta Prawna. „Slavní herci berou zpravidla vysoké honoráře, jsou-li jejich vyjádření či tváře využívány pro komerční cíle. Tyto zásady jsou přesně stanoveny,“ shrnul list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám