Hlavní obsah

Zatčen muž podezřelý z přípravy útoku na dánského karikaturistu

– Oslo

Norská policie zadržela muže, který údajně připravoval atentát na dánského karikaturistu Kurta Westergaarda, který žije od roku 2005 pod trvalou bezpečnostní ochranou kvůli svým karikaturám proroka Mohameda, jimiž rozlítil muslimy.

Foto: Reuters

Dánský autor karikatury o Mohamedovi Kurt Westergaard

Článek

Dánský kreslíř se počátkem týdne předčasně vrátil domů z Norska po upozornění norské policie na blíže nespecifikované nebezpečí, jež by mu mohlo hrozit. Westergaard v Norsku pořádal turné, při němž představoval svou knihu, akci plánovanou na úterý v Oslu ale zrušil a odcestoval. Právě toho dne policie zadržela údajného strůjce chystaného atentátu na dánského kreslíře, informoval dnes norský list Dagbladet. K jeho totožnosti uvedl jen to, že zadržený je asi třicetiletý Nor.

"PST (norská tajná policie) měla informace o tom, že byly získány automatické zbraně a výbušniny a že lidé z okruhu známého norského kriminálníka připravovali teroristický útok," napsal Dagbladet. "Westergaard měl být zabit během vystoupení v Literárním domě v Oslu," dodal dánský deník.

Šestasedmdesátiletý Westergaard se stal terčem pokusu o vraždu a adresátem řady výhrůžek smrtí poté, co dánský deník Jyllands-Posten v roce 2005 zveřejnil jeho 12 karikatur proroka Mohameda. Na jedné z nich ho navíc nakreslil s turbanem ve tvaru bomby.

Muslimský svět byl těmito karikaturami silně pobouřen už proto, že islámské právo jakékoliv zobrazování proroka zakazuje. Napadeno bylo tehdy několik dánských ambasád ve světě.

Dánská policie tvrdí, že už překazila několik spiknutí proti karikaturistovi. Dánský soud letos odsoudil k devíti letům vězení Somálce, který loni vnikl do Westergaardova domu ozbrojen sekyrou a zřejmě se pokusil kreslíře zabít.

"Řekli mi, abych se okamžitě vrátil domů, podle oficiální verze kvůli srdečním problémům," řekl Westergaard v úterý norskému rozhlasu NRK na vysvětlenou svého náhlého odjezdu v pondělí večer.

"Rozhodly o tom norská a dánská zpravodajská služba, tak jsem se tedy hned vrátil," řekl Westergaard a popřel, že by měl jakékoliv zdravotní problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám