Hlavní obsah

Placatá krajina už Nizozemce nebaví, chtějí si postavit horu

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Nudně plochý reliéf krajiny v Nizozemsku, jak se zdá, se tam už všem zajídá. Když totiž bývalý závodní cyklista a dnes sportovní novinář Thijs Zonneveld nadhodil, že by si Nizozemci mohli postavit horu, nadchl tím masu lidí.

Foto: Profimedia.cz

Plochá nizozemská krajina

Článek

„Tahle země je plochá. Nudně plochá, polderově plochá,“ naříkal podle německého listu Die Welt Zonneveld ve sloupku s názvem Hora. Pak se projevila jeho profesionální úchylka. Ta placatost by prý nebyla tak hrozná, kdyby neměla katastrofální následky pro sport. S horou by Nizozemci nevypadali tak neduživě vedle sportovců ze zemí s velehorami. Na ní by kromě cyklistů mohli trénovat nebo si jen tak jezdit lyžaři a sáňkaři, užili by si ji i pěší.

Nejdříve se Nizozemci smáli, pak se ale začalo šířit nadšení a teď se o postavení hory diskutuje zcela vážně. Každý den se hlásí experti i „experti“ s více či méně seriózními návrhy, jak by „Nizozemská hora“ měla vypadat a kde by měla stát.

Také v novinách se objevují fotomontáže holandské krajiny s horou. Například deník Algemeen Dagblad umístil u „města sýrů“ Alkmaaru rovnou sopku, japonskou Fudžijamu.

Byl to žert, ale už není

„Het was een grapje! Vždyť to byl jen žert!“ úpí Zonneveld tváří v tvář nadšení nad ideou hory. „To je jedno, my chceme alpský vršek,“ odpovídají mu jeho rodáci. Pokud tedy někdy při cestě kanálem uvidíte špičku hory, bude to znamenat, že jejich sen se vyplnil.

Nebude to ale snadné. Nizozemci jsou známí počtáři (méně zdvořilí lidé tvrdí, že to jsou potomci Skotů, vyhnaní z rodné země pro extrémní lakomost). Už teď mají spočítáno, že hora by je přišla na více než 200 miliard eur (4,8 biliónu Kč), což je více než pomoc, kterou Unie slíbila Řecku. Bagrovací lodě by musely vyrazit 4,5milionkrát do Severního moře, aby tam vytěžily 77 miliard kubíků kamene a písku, aby vrchol umělé hory dosáhl vysněných 2000 metrů, jako někde v Alpách.

A tak je možné, že nejvyšší „horou“ Nizozemska zůstane i nadále vršek Vaalserberg, „čnící“ do výše 322,7 metru. Země, které zatím profitují z návštěv horomilných Holanďanů, ale nechtějí spoléhat, že tváří v tvář nákladům si tamní lidé svůj nápad rozmyslí.

Švýcarská Arosa si proto najala reklamní plochy v Amsterdamu, které chce pokrýt plakáty s nápisy „Originál vždy lepší než kopie“ nebo „Jak krásná je holandská rovina, tak vysoké jsou hory Švýcarska“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám