Hlavní obsah

Trajekt v Norsku se nebezpečně naklání a hrozí, že se převrátí

– Oslo • Aktualizováno

Norský trajekt Nordlys (Polární záře), který ve čtvrtek vyhořel těsně před vjezdem do přístavu Alesund, se stále více naklání a hrozí mu převržení. Do prostoru motoru, který ve čtvrtek zachvátil požár, natéká voda. Hasiči se ji sice snaží odčerpat, vyrovnat loď se jim ale nedaří.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trajektu Nordlys hrozí, že se převrátí Video: Reuters

 
Článek

Loď už dopoledne dosáhla náklonu 21,7 stupně, přitom už 20 stupňů se považuje za kritických.

"Prioritou je nyní utěsnit díru v trupu," oznámil zástupce policie Steven Hasseldal. K tomu mají posloužit magnetické "záplaty", které byly ráno dopraveny na molo, dodal.

"Záchranářské týmy se vytrvale snaží z lodi vodu odčerpat a zabránit tak jejímu převržení," dodal policejní operační náčelník Arlid Reite.

Požár na trajektu, který vypukl před vplutím plavidla do přístavu Alesund, si vyžádal dvě oběti mezi členy norské posádky. Na dvě desítky osob utrpěly zranění, z toho bylo do nemocnice přístavního města s vážnými zraněními převezeno sedm osob, vesměs s popáleninami. Dalších devět lehce zraněných osob bylo ošetřeno ambulantně, vesměs šlo o nadýchání se dýmu.

Foto: Reuters

Trajekt hrozí, že se v přístavu převrátí a potopí

Na palubě bylo v době vypuknutí požáru 207 cestujících, kteří pocházejí podle policie ze 16 různých zemí, 36 pasažérů je z Norska. České velvyslanectví v Norsku nemá informace, že by na lodi byli Češi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám