Hlavní obsah

Slota prosazuje vytvoření samostatného romského státu

Právo, Novinky, Ivan Vilček, Bratislava
Aktualizováno

Podle předsedy opoziční Slovenské národní strany (SNS) Jána Sloty by měli mít Romové vlastní stát. „Zde by se toto etnikum mohlo uplatnit, protože pouze oni si vzájemně nejlépe rozumějí. Nikde na světě, kde kočují, nezapadli do komunit státotvorných národů,“ uvedl Slota v článku zveřejněném na internetové stránce SNS.

Foto: Profimedia.cz

Ján Slota

Článek

Slota vyzývá k celoevropské diskusi a mezinárodní spolupráci na téma vytvoření samostatného státního útvaru pro Romy. „Do té doby si budeme muset pomoci sami. Na řešení problematiky nepřizpůsobivých občanů bychom měli spolupracovat všichni - politické strany, zákonodárci, vláda, samospráva, mimovládní organizace a církve,“ píše předseda SNS.

Podle Sloty cikánská otázka trápí i další evropské země, ale doposud nikdo nenašel spolehlivé a především efektivní řešení. „Tato komunita nemá s naší slovanskou podstatou a životní filosofií nic společného a ani staletí soužití neposunuly tyto dvě komunity blíž k sobě. Naopak, stále více se vzdalujeme,“ konstatoval předseda SNS.

Dokdy je budeme živit, táže se Slota

Slota tvrdí, že v čase, kdy si obyčejní lidé musí utahovat opasky, vláda jim zvyšuje daně, je otázka řešení problému nepřizpůsobivých občanů výsostně aktuální. „Tato katastrofální vláda na jedné straně nakládá odpovědným občanům, kteří pracují, a snižuje jim životní úroveň. Na druhé straně ignoruje řešení problému, který vysává sociální systém a zatěžuje ekonomiku státu. Do kdy budeme živit ty, co se po celý den jen potulují?“ položil otázku Slota.

Podle SNS by se sociální dávky měly vyplácet pouze těm, kteří odpracují minimálně 30 hodin měsíčně na veřejně prospěšných pracích. „Navrhujeme zpřísnění legislativy v otázce nároku na rodinné přídavky v souvislosti se zanedbáváním školní docházky a výchovných problémů,“ uvedl Slota.

Slota rád provokuje

Slovenský politik je svými kontroverzními a provokativními výroky pověstný. Velmi často se vyjadřuje proti maďarské menšině, ale stranou jeho zájmu nejsou ani Romové či homosexuálové, které označuje za zvrhlíky. Proslul například výrokem: "Nasedneme do tanků a srovnáme Budapešť," který pronesl v roce 1999.

Letos na jaře pro změnu přišel s myšlenkou, že Slovensko by mělo zvážit vystoupení z EU. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Slota chce referendem hájit slovenštinu

Opoziční Slovenská národní strana (SNS) zahájila petiční akci, kterou chce dosáhnout vypsání referenda o používání slovenštiny jako jediného úředního jazyka na...

Výběr článků

Načítám