Hlavní obsah

Na internetu se objevila fotografie Breivika před explozí bomby v Oslu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norský internetový server ABC Nyheter ve čtvrtek zveřejnil fotografii Anderse Behringa Breivika pár minut před explozí bomby, kterou 22. července umístil u sídla předsedy vlády v Oslu. Policie pravost snímku potvrdila.

Foto: Reuters

Breivik na kamerovém záznamu poté, co před sídlem premiéra umístil výbušninu.

Článek

Muž na snímku z kamery střežící vládní budovy je oblečen v policejní uniformě, na hlavě má přilbu příslušníka zásahové jednotky a v ruce pistoli.

Police pravost fotografie potvrdila. Snímek nechtěla zveřejnit na žádost právníků přeživších i pozůstalých obětí Breivikových útoků. Záběry z kamery jsou podle úřadů součástí policejní zprávy o událostech. Breivik nejprve 22. července v Oslu odpálil bombu, načež se autem vydal na ostrov Utoya, kde rozpoutal střelbu do účastníků srazu sociálnědemokratické mládeže. Zabil 77 povětšinou mladých lidí.

Mezitím norský odvolací soud ve čtvrtek rozhodl, že i příští slyšení s Breivikem se příští týden uskuteční za zavřenými dveřmi. Soud tak zvrátil verdikt soudu nižší instance, podle něhož se 32letý Breivik může hájit před veřejností. O neveřejný soud usiluje policie, jež se obává, že by Breivik mohl komunikovat s případnými komplici. Právě ta se proti předchozímu výroku soudu odvolala.

Policie bude při pondělním slyšení usilovat o prodloužení Breivikovy vazby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám