Hlavní obsah

Na Slovensku hrozí za alkohol za volantem vězení

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Jedno promile alkoholu za volantem bude na Slovensku od prvního listopadu 2011 trestným činem a řidičům bude hrozit až rok vězení. Novela silničního zákona zavádí rovněž princip třikrát a dost. Pokud bude řidič odsouzen třikrát za nehodu způsobenou pod vlivem alkoholu, automaticky přijde doživotně o řidičák. V úterý o tom rozhodli poslanci parlamentu, kteří prolomili prezidentovo veto.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pokud v průběhu pěti let bude zjištěno opakovaně v krvi řidiče jakékoli množství alkoholu, nebo třikrát způsobí vážnou dopravní nehodu, přijde o řidičský průkaz a může ho získat zpátky až po opětovném absolvování kurzu v autoškole.

Na základě novely silničního zákona budou moci řídit automobil i sedmnáctiletí, ale pouze pod dohledem zkušenějšího řidiče s minimálně desetiletou praxí. Za bezpečný odstup bude na dálnici považována vzdálenost, kterou vozidlo při rychlosti 130 kilometrů v hodině urazí za dvě vteřiny. Pro nákladní automobily a autobusy to budou tři vteřiny.

Poslanci ze zákona vynechali spornou pasáž o možnosti vyškrtnutí vozidla z evidence na základě čestného prohlášení majitele, že automobil již neexistuje. Právě tato část novely silničního zákona se nelíbila prezidentovi Ivanu Gašparovičovi a vrátil ji do parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám