Hlavní obsah

Deset tisíc slovenských učitelů vyšlo do ulic, žádali vyšší platy

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Vyšší platy a zlepšení financování školství žádalo deset tisíc učitelů na úterním protestním mítinku před budovou Úřadu vlády v Bratislavě. „Přes dvacet let si utahujeme opasky a stále nám padají kalhoty,“ řekl odborář Miroslav Kováč z Nitry.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protestující učitelé na Slovensku

Článek

Učitelé upozornili, že Slovensko vynakládá na vzdělání nejméně peněz ze všech členských států Evropské unie. „Říkají nám, že je krize a na vyšší platy nejsou peníze. Proč nám nepřidali, když krize nebyla?“ položil otázku Ján Otiepka, učitel z Ružomberku.

Školní odbory žádají, aby vláda zabezpečila investice do školství ve výši šesti procent hrubého domácího produktu (HDP). Dnes se tato částka pohybuje kolem 3,8 procenta HDP.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protestující učitelé s transparentem

Učitel na Slovensku vydělává kolem 600 eur měsíčně (přes 14tisíc Kč). Učitelé se cítí odstrčeni na vedlejší kolej a hrozí ostrou stávkou. „Začnou si nás všímat, až zavřeme školy a děti zůstanou na ulici,“ řekla Právu mladá bratislavská učitelka Gabika.

Někteří ředitelé škol na úterý vyhlásili ředitelské volno a zrušení výuky, ale většina škol zatím zvolila mírnější formu. Část učitelů šla v rámci náhradního volna nebo dovolené na demonstraci a druhá část zabezpečila program pro děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám