Hlavní obsah

KGB mě chtěla jako špióna, vzpomínal v Moskvě britský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Agenti bývalé sovětské tajné služby KGB se snažili zlákat ke spolupráci nynějšího britského premiéra Davida Camerona. Ministerský předseda záležitost podle deníku The Daily Telegraph připomenul při pondělní návštěvě Moskvy. V žertu dodal, že u agentů „neprošel“.

Článek

Cameron coby student s kamarádem v roce 1985 podnikl cestu k Černému moři. „Poprvé jsem byl v Rusku jako student během volna před nástupem na univerzitu. Jel jsem po transsibiřské železnici z Nachodky do Moskvy a navštívil černomořské pobřeží. Tam se na pláži navštěvované cizinci jednou objevili dva Rusové hovořící perfektní angličtinou,“ vyprávěl premiér během vystoupení na moskevské univerzitě.

„Vzali mě na oběd i na večeři, ptali se na život v Anglii a na to, co si o Anglii myslím,“ dodal s tím, že si zprvu neuvědomil, co se mu v Jaltě stalo. Po návratu se svěřil svému učiteli.

„Zeptal se mě, jestli to byl pohovor. Pokud byl, zdá se, že jsem tu práci nedostal,“ prohlásil Cameron. Britský list poznamenal, že anekdota vyvolala u ruských studentů rozpaky.

Prezident Dmitrij Medvěděv ji při následném setkání s Cameronem přešel s humorem. „David by byl velmi dobrým agentem KGB, ale v tom případě by se nikdy nestal předsedou britské vlády,“ uvedl na tiskové konferenci v Kremlu.

Cameron o domnělém kontaktu s KGB informoval už dříve. Britské službě MI5 to oznámil v roce 1990, když se ucházel o práci poradce ministra financí.

Bývalí pracovníci KGB jeho verzi příběhu z Jalty zpochybňují. „Mám podezření, že pan Cameron si trochu lichotí a je obětí obecného vnímání o Sovětském svazu a nyní Rusku, podle něhož jsou všude špióni, a všemocná KGB chce, aby pro ni každý pracoval,“ řekl Telegrafu někdejší agent Michail Bogdanov, jenž nyní žije v Londýně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám