Hlavní obsah

Řecko potápí trhy po celém světě

Aktualizováno

Akciové trhy v Asii, v Evropě i v USA se na úsvitu nového týdne opět propadly, pařížská burza dokonce o více než čtyři procenta. Americké akcie se posléze vzpamatovaly. Důvodem pádu byly obavy ohledně zadlužení Řecka, které může zbankrotovat. Řecko také oslabuje euro.

Foto: Issei Kato , Reuters

Japonka míjí tabuli s informacemi o vývoji cen akcií.

Článek

Na akciových trzích panují největší obavy z vývoje v Řecku, což vedlo především k pádu akcií bank. BNP Paribas ztratila 12 procent. Francouzské banky byly v Řecku vysoce angažovány.

Euro je na nejnižší úrovni vůči jenu za deset let. [celá zpráva]

Řecku se nedaří zvládnout obří zadlužení i přes gigantické injekce půjček.

Německý ministr hospodářství Philipp Rössler o víkendu v novinovém rozhovoru uvedl, že nelze vyloučit, že Řecko nebude svůj dluh dále splácet.

Ještě dál v pondělí zašel menší koaliční partner německé vlády. Generální tajemník německé Strany svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner dokonce v pondělí řekl, že nelze vyloučit, že Řecko bude muset opustit eurozónu. Řízenou insolvenci Řecka pak připustil i Rössler, i když kancléřka Angela Merkelová stále tvrdí, že cílem je stabilizace Řecka a eura. Euru však přednost před Řeky. [celá zpráva]

Trhy jsou nyní zcela nevypočitatelné, kleslo i zlato, a o to o skoro jedno procento.

Růst USA zpomaluje na šnečí tempo

Americkým akciím zpočátku nepomohlo ani to, že americká Národní asociace podnikových ekonomů (NABE) snížila odhad hospodářského růstu USA z 2,8 procenta na 1,7. Obavy mají z vysoké nezaměstnanosti

Ekonomové oslovení v průzkumu nyní předpokládají, že míra nezaměstnanosti se do konce příštího roku sníží na 8,5 procenta. V předchozím průzkumu přitom očekávali výraznější pokles na osm procent. "Respondenti jsou velmi znepokojeni vysokou nezaměstnaností, schodky federálního rozpočtu a evropskou dluhovou krizí," uvedla asociace.

V loňském roce stoupla americká ekonomika o tři procenta. V letošním prvním pololetí však její růst prudce zpomalil na pouhých 0,7 procenta, upozornila agentura AP.

Trend se ale v průběhu obchodování změnil a index Nasdaq vzrostl o procento procenta, Dow Jones pak o posílil o půl procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám