Hlavní obsah

Ruské úřady zakázaly provoz osmi letounů Jak-42

Moskva

Ruská federální agentura civilního letectví Rosaviacija v pátek zakázala lety osmi letadlům Jak-42 a pozastavila činnost letecké společnosti Jak-Servis. Její letoun stejného typu ve středu krátce po startu z jaroslavlského letiště havaroval a v jeho troskách zahynulo 43 hokejistů a funkcionářů místního klubu Lokomotiv. Mezi mrtvými byli tři čeští reprezentanti.

Článek

Rosaviacija podle agentury RIA Novosti pozastavila činnost společnosti Jak-Servis a zakázala start jejím pěti letounům Jak-42. Další tři stroje tohoto typu až do odstranění zjištěných závad nesmějí provozovat letecké společnosti Groznyj Avia, Gazprom Avia a KrasAvia.

Společnost Jak-Servis, která pro jaroslavlský hokejový klub dlouhodobě zajišťovala přepravu k zápasům Kontinentální hokejové ligy, je v Rusku považována za méně bezpečnou. Evropská agentura pro leteckou bezpečnost (EASA) v letech 2008-2009 vyhodnotila Jak-Servis jako nejméně bezpečnou ruskou společnost provozující charterové lety do Evropy.

V Rusku používá v současné době stroje Jak-42 šestnáct leteckých společností, dohromady jde o 57 letadel tohoto typu. Inspektoři agentury Rosaviacija chtějí během týdne všechny prověřit, zatím jich zkontrolovali 11 a tři z nich shledali bez závad.

Podle dostupných informací je dnes v Rusku 138 leteckých společností. Na 15 největších z nich připadají čtyři pětiny objemu veškeré civilní přepravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám