Hlavní obsah

Po celém Slovensku hoří svíčky pro hokejistu Demitru

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ve čtvrtek se na mnoha místech Slovenska uskutečnila vzpomínka na zesnulého kapitána národního mužstva Pavla Demitru. Největší shromáždění fanoušků se konalo v Bratislavě před zimním stadiónem, kde se na letošním mistrovství světa Demitra představil naposledy s kapitánským céčkem na hrudi.

Článek

K fotografii zesnulého hokejisty a k slovenskému dresu s číslem 38 položily stovky lidí květiny a svíčky. „Byl to můj neoblíbenější hráč národního mužstva. Pevně jsem doufal, že i když se s reprezentací rozloučil, ještě našemu národnímu mužstvu pomůže a vrátí se,“ řekl Právu fanoušek Peter z Bratislavy.

„Demitra byl nejlepší. Je nám to strašně líto,“ dodala jeho přítelkyně Eva, která měla slzy na krajíčku.

Značná část fanoušků měla oblečená černá trička, reprezentační dresy, mnozí z nich s Demitrovým číslem 38. „Ve škole jsme dnes spontánně udělali nástěnku s fotografií našeho kapitána. Ani tady nemůže chybět většina třídy,“ říká středoškolák Tomáš.

Foto: Ivan Vilček, Bratislava, Právo

V Primaciálním paláci v centru Bratislavy byla vystavena kondolenční kniha, kde se rovněž shromažďovalo mnoho obyvatel a návštěvníků hlavního města.

BEZ KOMENTÁŘE: Kondolenční kniha pro Pavla DemitruVideo: Ivan Vilček, Právo

Školu a stadión pojmenují po Demitrovi

Po zesnulém kapitánovi slovenské hokejové reprezentace Pavlu Demitrovi pojmenují školu v Dubnici nad Váhom, kterou navštěvoval, a zimní stadión v Trenčíně, kde Demitra hrál.

Po zesnulém kapitánovi slovenské hokejové reprezentace Pavlu Demitrovi pojmenují školu v Dubnici nad Váhom, kterou navštěvoval, a zimní stadión v Trenčíně, kde Demitra hrál.

„Paľo byl jedním z prvních žáků naší školy hned po jejím otevření. Nastoupil k nám do druhé třídy a chodil u nás až do deváté třídy. Na oslavě třicátého výročí vzniku naší školy měl být Paľo nejčestnějším hostem. Žel, jeho židle zůstane prázdná,“ uvedl ředitel školy v Dubnici nad Váhom Ferdinand Brunovský.

Foto: Ivan Vilček, Bratislava, Právo

Vzpomínka na Pavla Demitra v centru Bratislavy

Gól za půl miliónu dolarů

Fanoušci vzpomínají na úžasné gesto Pavla Demitry v sezóně 1996/1997, kdy hrál v klubu St. Louis. Před prázdnou brankou soupeře přihrál spoluhráči, i když tato přihrávka pro něho znamenala ztrátu bonusu ve výši půl miliónu dolarů. Deník Sme připomíná, že Demitra měl ve své smlouvě bod, který se považoval za téměř nesplnitelný. Pokud v sezóně dosáhne minimálně 90 bodů za góly a asistence, má v dalších dvou sezónách nárok na zvýšení mzdy o 250 tisíc dolarů.

Před posledním utkáním základní části v Los Angeles dělil Demitru od dosažení tohoto motivačního bonusu jediný bod. Stačila mu asistence, nebo gól. St. Louis vedli na ledě Los Angeles 3:2 a domácí ve snaze vyrovnat odvolali brankáře. Po buly se zmocnil puku Demitra a řítil se na opuštěnou klec Los Angeles. Mohl pohodlně skórovat, ale ve zlomku vteřiny si uvědomil, že společně s ním je na ledě spoluhráč Scott Young, kterému chyběl jediný gól k získání bonusu 300 tisíc dolarů za 25 branek v sezóně. Demitra se proto snažil Youngovi přihrát. Kotouč však zachytil český obránce Los Angeles Jaroslav Modrý, čímž gólu zabránil.

Vedení klubu St. Louis se zachovalo velkoryse a oběma hráčům nakonec bonusy vyplatilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám