Hlavní obsah

Hlavní návrhář Dioru Galliano dostal za antisemitské výroky pokutu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Britský módní návrhář John Galliano byl ve čtvrtek shledán vinným z antisemitských výpadů na veřejnosti. Soud mu vyměřil podmíněnou pokutu 6000 eur (necelých 150 000 korun). Bývalý tvůrce světoznámé značky Dior se závěrečného stání nezúčastnil. Jeho obhájce řekl, že Galliano je rád, že má záležitost za sebou.

Článek

Galliano má navíc zaplatit symbolické euro odškodného adresátkám jeho výroků a také pěti organizacím bojujícím proti rasismu, jež na něj rovněž podaly žalobu. Za čtyři z nich má navíc uhradit soudní výlohy.

Galliano byl obviněn z veřejné urážky na základě původu, náboženského vyznání, rasy či etnicity a hrozilo mu půl roku za mřížemi. Nakonec vyvázl s pokutami 2000 a 4000 eur, a to za urážky dvou žen v restauraci La Perle v Paříži loni v říjnu a letos v únoru. Zatímco první ženě řekl, že je „zk.... škaredá židovská děvka“, druhou označil za „zk.... asiatského bastarda“.

Gallianiho pozici ztížilo též video, které se objevilo na internetu. Hvězdný módní tvůrce na něj deklaruje svoji lásku k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zbožňuju Hitlera, řekl návrhář a dostal padáka od DioraVideo: Reuters

Šofér byl zvyklý volat právníka

Padesátiletý Galliano se již dříve za své chování omluvil. „Výroky neodráží moje názory ani víru. Omlouvám se za smutek, který celá tato aféra přinesla,“ prohlásil. Na vysvětlenou doplnil, že při svých výstupech byl opilý a pod vlivem omamných látek a prášků na spaní a nic si nepamatuje.

Do hádek se údajně dostával často. U soudu zaznělo, že jeho šofér byl zvyklý okamžitě telefonovat Gallianově právníkovi, kdykoliv se disputace vyostřila.

Ikona, jejíž urážlivé výroky možná zničily její kariéru, se k závěrečnému slyšení nedostavila. „Pan Galliano si oddychl, že je těch osm měsíců za ním. Těší se na budoucí dny s porozuměním, odpuštěním a nadějí, že je to všechno za ním,“ prohlásil jeho obhájce.

Galliano působil do svého vyhazovu letos v březnu jako umělecký ředitel značky Dior. Je držitelem čtyř ocenění pro návrháře roku ve Velké Británii. Tvůrce oznámil, že se ze své závislosti na alkoholu a drogách léčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám