Hlavní obsah

Dva přeživší z Jaku-42 jsou těžce popálení a polámaní

– Moskva
Novinky, alt

Dva muži, kteří přežili ve středu pád letadla Jak-42 u ruské Jaroslavle, mají velmi vážná zranění, byli ale schopni převozu na chirurgii do nemocnice v Moskvě. Neštěstí přežili hokejový útočník Alexandr Galimov a palubní inženýr Alexandr Sizov.

Článek

Galimov má podle agentury Interfax popáleniny na 90 procentech těla, pohmožděnou levou plíci a ledviny. Lékaři jeho stav označili za stabilizovaný. "Podstoupil několik operací," řekl hlavní lékař kliniky v Jaroslavli Solovjev Děgtjarěv.

Zranění druhého muže jsou podle Děgtjarěva lehčí, jeho stav je uspokojivý. Popáleniny má na 10 až 15 procentech těla, zlomeninu stehenní kosti a zlomeninu lebeční kosti. Byl v těžkém šoku.

Lékaři se podle serveru Lifenews.ru radili několik hodin, zda je vhodné zraněné převézt, nakonec se rozhodli, že ano. Galimov byl kolem jedné hodiny po poledni středoevropského času přepraven do Višněvského institutu, kde je speciální popáleninová klinika. Sizova převezli do nemocnice Sklisofovského.

Do Moskvy je přepravil speciální letoun IL-76 ministerstva pro mimořádné situace, který je vybaven podobně jako jednotka intenzivní péče.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové amatérské záběry z místa pádu letadla Jak-42Video: Reuters

Spor o zásluhy na záchraně

Oba zraněné podle ruského ministerstva vnitra zachránili policisté, kteří byli na místě nehody jako první. Skupina policistů z letiště byla na místě deset minut před příjezdem prvního vozu záchranné služby. "Na břehu řeky našli silně popáleného muže, který jevil známky života, dopravili ho k sanitce," uvádí zpráva ministerstva vnitra.

Na druhé straně pak podle zprávy policisté viděli v řece ještě jednoho živého, běželi pro něj do vody a vytáhli ho a na lodi odvezli k lékaři.

Jiné zdroje ale tvrdí, že policisté i záchranáři se na místo dostavili až půl hodiny po katastrofě a přeživší zachraňovali rybáři.

V letadle zemřelo 43 lidí včetně hokejového mužstva Jaroslavle, za nějž hráli i tři Češi.

Jejich těla přepraví do ČR Rusové do pěti dnů, řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Pozůstalí, kteří se chtějí vypravit do Ruska, dostanou bezplatná víza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám